Ce instalatii iti trebuie atunci cand iti construiesti o casa intr-o zona fara utilitati

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Multi dintre noi visam la o casuta de vacanta intr-o zona rurala sau de munte sau poate la deschiderea unei pensiuni intr-o zona retrasa si linistita. Ce faci insa atunci cand zona in care iti costruiesti casa nu are acces la anumite utilitati, precum canalizare, apa curenta sau chiar electricitate. In acest articol vei afla cum rezolvi simplu si rapid astfel de situatii.

Conectarea casei la o sursa de apa

Daca nu ai posibilitatea de a te conecta la o retea de apa curenta, poti face un foraj pentru a ajunge la o sursa de apa subterana, precum un put. Puturile au fost, si inca sunt, in anumite zone, sursa principala de alimentare cu apa a gospodariilor din Romania. 

Pentru un confort optim, o casa are nevoie de un flux mare de apa, deci cateva galeti scoase manual nu te ajuta prea mult. Prin urmare, asigura-te ca achizitionezi hidrofor de calitate, adaptat necesitatilor tale. Calculeaza frecventa utilizarii si numarul de persoane din gospodarie.

Un hidrofor are 2 functii importante: preia apa din sursa subterana si o distribuie in instalatia casei. Tine cont ca acesta se alege in functie de adancimea forajului. Daca aceasta este mica, de 8-9 metri, atunci poti folosi un hidrofor cu un motor mai mic, ce eficientizeaza si consumul de energie. Daca panza freatica se afla la o adancime mai mare, nu iti face griji, deoarece exista hidrofoare destinate adancimilor de peste 100 metri.

Inlocuitori pentru sistemul de canalizare

Daca nu te poti bransa la un sistem de canalizare, ai la indemana cateva solutii printre care si fosa septica. Astfel, apa murdara si deseurile menajere nu vor afecta mediul inconjurator. Fosele se monteaza subteran si sunt construite sub forma unor rezervoare de sute de litri. Continutul lor poate fi evacuat in mai multe moduri, in functie de tipul fosei. Cele mai prietenoase cu mediul sunt fosele septice ecologice. Acestea au avantajul ca pot trata apa menajera. In cazul in care fosa nu trateaza apa, atunci poti apela la serviciile unei firme de vidanjare.

O varianta mai economica este construirea propriei fose prin realizarea unui bazin din beton care sa fie utilizat cu acest scop. Peretii trebuie sa fie bine executati, pentru a preveni scurgeri nedorite de apa menajera in panza freatica. Curatarea acestuia se face exclusiv prin vidanjare.

Sistem ecologic pentru electricitate

Panourile fotovoltaice devin din ce in ce mai populare si tot mai multe gospodarii trec pe energie verde. Un sistem fotovoltaic utilizeaza energia solara si o transforma in energie electrica. Pentru uz casnic, panourile pot fi montate pe acoperisul casei, preferabil catre sud sau vest, pentru a avea o eficacitate cat mai mare. Unghiul ideal de inclinare este de 30 de grade.

Principalul avantaj este ca iti asigura in mod gratuit electricitate si caldura pentru gospodarie. In al doilea rand, in cazul in care productia este mai mare decat consumul, te poti conecta la o retea de electricitate si poti obtine anumite venituri in calitate de furnizor de energie electrica. Sa nu uitam de cel mai mare avantaj al acestui tip de energie, si anume, reducerea poluarii provenite din sistemele clasice de producere a curentului electric. Mai putin convenabil poate fi costul implementarii unui astfel de sistem, dar in timp investitia se amortizeaza.

Daca iti construiesti sau cumperi o casa intr-o zona fara utilitati, poti apela la diverse instalatii, unele dintre ele ecologice, pentru a-ti asigura nivelul optim de confort. Analizeaza atent ofertele si nu uita ca orice instalatie trebuie aleasa in functie de necesitatile tale si de nivelul de consum al gospodariei.

 

Sursa foto: pexels.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE