Cartoful, unul dintre cele mai populare alimente din Romania, cultivat din ce in ce mai putin. Care sunt cauzele?

Facebook
Twitter

Cartoful, un aliment cu traditie in istoria tarii noastre, este produs in cantitati tot mai mici in Romania, iar daca dupa anul 1990 erau cultivate 275.000 de hectare, in prezent suprafata este de doar 174.000 ha, dintre care doar 27.000 sunt inregistrate la APIA. Pe langa suprafata scazuta, productia de cartofi din Romania a fost diminuata si de primavara timpurie, urmata de seceta si de precipitatii in exces, care a compromis o mare parte din productie.

„Cartoful, cunoscut ca painea saracului, isi pierde din atractivitate, asistam la o scadere accentuata a suprafetelor, este o cultura din ce in ce mai putin rentabila. Lasat la voia intamplarii dupa 1990, daca am plecat de la 275.000 de ha, am ajuns la 174.000, dar inregistrate doar 27.000 la APIA. In 2007 am intrat in competitie directa cu marii producatori de cartofi, cartoful considerat o cultura libera in Europa nu primeste nicio subventie. Noi am adoptat aceeasi politica si am ajuns sa avem suprafete care nu asigura necesarul de consum intern. In comertul din Romania, 60% din cantitatea de cartofi este din import. In 2020 am avut ghinionul pandemiei care a afectat grav consumul. Nu ne-am dori ca sa avem import de cartofi 100%. Daca mai lasam lucrurile la voia intamplarii, o sa fie foarte rau. In mod sigur consumatorii vor plati mai mult pentru cartofi. Nu este posibil ca un fermier care cheltuieste 70 de bani pe kg cu toate riscurile sa il vanda la 45 de bani si nici sa nu poata pe piata romaneasca din cauza competitiei neloiale”, a declarat Romulus Oprea, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului, la Digi 24.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat ca se vor acorda programe de sprijin pentru toate culturile, insa ca este necesara si o educare a consumatorilor, astfel incat sa se orienteze catre produsele locale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE