Ayam Cemani sau mai simplu spus „Puiul Lamborghini” este noul „must have ” al crescătorilor de păsări exotice din întreaga lume.
Ayam Cemani este o specie de pui de culoare neagră, ceea ce îl face diferit, este faptul că la această pasăre inclusiv carnea, oasele şi organele sunt de culoare neagră, precum abanosul.
Specia Ayam Cemani provine din Indonezia şi a devenit populară în rândul crescătorilor de păsări exotice din întreaga lume sub denumirea de pui Lamboghini. Pe lângă aspectul deosebit, și prețul unui exemplar din specia Ayam Cemani nu este de neglijat, colecționarii ajungând să plătească nu mai puțin de 2500 de dolari.
Specia Ayam Cemani poartă numele unui oraș din Java, Cemani, iar apariția rasei reprezintă de fapt rezultatul unui experiment genetic.
Multi își doresc pasărea Ayam Cemani, nu pentru consum, ci mai degrabă pentru a avea ceva deosebit în colecția proprie.
Afacerile cu păsări exotice
Conform statisticilor, creșterea păunilor este mai rentabilă decât cea a porcilor, prețul de vânzare a unei perechi de păuni adulți este de peste 300 de euro, iar al unei perechi de păuni tineri variază între 150 si 200 de euro, în funcție de vârstă. Crescătorii își completează veniturile din vânzarea penelor, care se comercializează cu prețuri care variază între 0,5-1 euro/pană.
Producția este de aproximativ 250 de pene pe an recoltate de la un păun. Penele de păun sunt folosite ca ornamente, la pălării, iar unele ajută la fabricarea plutelor pentru pescuit. Ouăle de păun se vând la prețuri de câteva zeci de euro pe bucată.
Foarte interesant este faptul că, pentru asigurarea hranei a 150 de păuni, cheltuielile anuale sunt similare cu cele pentru creșterea și îngrășarea a doi porci, care să ajungă la 100 kg, conform analizelor făcute de crescătorii de păuni.
Pentru păuni, se recomandă să se înceapa cu cel putin trei grupuri a câte șase păuni, adică în total vreo 18 păsări, gazduite pe un teren de cca 100-150 mp pe care sunt amplasate voliere, pentru a împiedica zborul acestora.
În acest spațiu trebuie cultivate lucernă, trifoi sau rapiță, iar în cazul fermelor cu peste 30 de păuni pot fi plantați și arbuști sau copaci, pentru a-i oferi păunului posibilitatea de a-și folosi instinctul de a se ascunde.
Dezavantajele afacerii cu păsări exotice
Creşterea şi comercializarea păsărilor exotice reprezintă o afacere ce presupune atât costuri, cât şi pierderi. Acestea sunt legate de „materia primă” care este importată din Ungaria la preţuri tot mai mari şi hrana – care se vinde tot mai scump.
Un dezavantaj al afacerii cu păsări exotice, care poate provoca uneori pierderi importante pentru proprietari, îl constituie bolile specifice. „Când a fost gripa aviară am închis obloanele, pentru că nu am avut voie să vând”, a declarat un crescător de păsări exotice, precizând totodată că lipsa medicilor de specialitate reprezintă un mare dezavantaj pentru acest tip de afacere. Cu cât condițiile oferite păsărilor exotice sunt mai bune, cu atât şi profitul va crește.
Deşi acesta diferă de la caz la caz, cererea de păsări exotice este o afacere în expansiune continuă, afacerea având viitorul asigurat. „Cel mai mare avantaj al unei astfel de afaceri este acela că faci ceea ce îţi place. Câştigi bani de pe urma unei pasiuni”, afirmă un crescător de păsări exotice.
Norme legale privind bunăstarea animalelor
În general animalelor trebuie să li se asigure cinci libertăți fundamentale:
- libertatea față de disconfort – animalele trebuie să aibă un mediu de viață adecvat, care sa includă un adăpost și o zonă confortabilă de odihnă;
- Libertatea de a-și exprima comportamentul natural – animalelor trebuie sa li se ofere spațiu suficient și compania animalelor din aceeași specie;
- Libertatea față de senzațiile de foame și de sete – animalele trebuie să aibă acces nelimitat la apă proaspătă și la hrană adecvată pentru a-și menține starea de sănătate;
- Libertatea față de teamă și stres – animalele trebuie tratate într-un mod care să nu le provoace suferințe psihice;
- Libertatea fata de durere și boală – animalelor trebuie să li se asigure un diagnostic rapid și un tratament adecvat.
Pentru o evaluare realista a bunăstării animalelor, este necesară efectuarea de măsurători privind nivelul producției, comportamentului, anatomiei, fiziologiei, stării de sănătate și imunitate, dar si alte elemente printre care amintim:
- impactul asupra mediului cu referire la sol, apa, aer;
- starea de sănătate și siguranța angajaților și a lucrătorilor;
- economicitatea fermei;
- sistemul de producție;
- interacțiunile comunitare ale exploatației (poluarea, sau alți factori);
- comerțul internațional.
Protecția și bunăstarea animalelor de interes economic, sunt reglementate prin acte normative specifice pentru fiecare specie, emise de A.N.S.V.S.A. (transpuse din legislația U.E.) care stabilesc standarde minime pentru protecția acestora.
Implementarea normelor de bunăstare și în ceea ce privește subvențiile în zootehnie
Prin implementarea normelor de bunăstare, crescătorii de animale și păsari persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale și intreprinderi familiale constituite potrivit O.U.G. nr. 44/2008, sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute sau organizații de producători recunoscute, pot beneficia din bugetul M.A.D.R, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, de susținere financiară prin acordare de subvenții.
Pentru a beneficia de aceste ajutoare financiare, pe lânga forma de organizare, crescătorii de animale si păsări, au obligația:
- sa dețină autorizație sanitară veterinară pentru exploatație sau să fie înregistrați sanitar veterinar, după caz;
- sa fie înregistrați în Registrul agricol și în Registrul Național al Exploatațiilor deținând un cod de exploatație;
- sa își asume voluntar angajamentul ferm pentru utilizarea măsurilor tehnologice care asigură bunăstarea păsărilor sau bunăstarea și protecția porcinelor, după caz;
- să respecte normele sanitare veterinare de prevenire și combatere a bolilor transmisibile la animale și de la animale la om.
Documentul de autorizare sau înregistrare sanitară veterinară
Documentul de autorizare sau înregistrare sanitară veterinară de funcționare, pentru agricultori, se eliberează de D.S.V.S.A. judeteană în baza Ordinul Președintelui A.N.S.V.S.A nr.16 / 2010, complectat cu Ordinul 112 / 2010, privind procedura de înregistrare sau autorizare sanitară veterinară a fermelor zootehnice cu activitate comerciala de animale și păsări vii, de produse de origine animală, a mijloacelor de transport și a altor obiective din domeniul sănătății și al bunăstării animalelor.
Pentru eliberarea “Documentului de autorizare / înregistrare sanitară veterinară”, proprietarul unității zootehnice v-a prezenta la D.S.V.S.A. județeană următoarele documente:
- cererea, în original, conform modelului oficial;
- certificatul constatator emis de oficiul registrului comerțului;
- cartea / cardul de exploatație;
- declarația pe propria răspundere că animalele din exploatație sunt identificate și înregistrate în Baza Națională de Date și că orice mișcare a animalelor, inclusiv sacrificare, dispariție și moarte, va fi anunțată serviciilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor competente;
- declarația pe propria răspundere că în cazul animalelor moarte va apela la serviciile unităților de neutralizare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, autorizate sanitar-veterinar, în vederea ecarisării;
- declarația pe propria răspundere că deține adăposturi pentru animale care să asigure acestora condiții de sănătate și bunăstare;
- declarația pe propria răspundere că exploatația și animalele sunt incluse în programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, și are asigurată asistență de specialitate de către un medic de liberă practică.
Producătorii agricoli care doresc informații suplimentare pot apela la serviciile de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. sau A.P.I.A. din județele de origine.