Anul apicol 2016, cel mai slab din ultimii 40 ani. Ce schimbari vor apicultorii in 2017

Facebook
Twitter

Depopularile masive ale familiilor de albine, precum si productiile slabe inregistrate au facut din 2016 cel mai slab an apicol din ultimii 40 ani, afirma reprezentantii sectorului. Resemnati in ceea ce priveste ajutorul de minimis, crescatorii de albine asteapta de la anul sa fie legiferata etichetarea mierii si, implicit, interzicerea amestecului de miere autohtona cu cea straina.

„Anul apicol 2016 a fost unul dezastros. In ultimii 40 ani nu s-a mai intalnit un an asemanator, din prisma productiilor realizate, precum si a schimbarilor climatice, care nu au permis valorificarea nectarului. Daca anul trecut, in 2015, am avut mortalitati si depopulari din cauza neonicotinoidelor, anul acesta din cauza lipsei de mancare am avut depopulari la 5-7% din efectivul total. In toamna, depopularile s-au accentuat si din cauza ca multa lume a folosit in hrana familiilor de albine siropuri cu hidrolizat de porumb etc. In conditiile acestea, apicultorii au ales sa faca unificari la un efectiv de peste 400.000 de familii de albine”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).

De asemenea, anul 2016 a fost unul dificil si in ceea ce priveste exportul de miere din Romania, piata europeana fiind „sufocata” de importurilor masive din China, Argentina si Mexic.

„E prima data in ultimii 50 ani, de cand Asociatia noastra exporta miere, cand nu am mai livrat decat sub 100 de tone de miere. Asta in conditiile in care noi exportam circa 1.500-2.000 de tone, in fiecare an. Piata europeana din pacate este plina cu miere din Mexic, Argentina, china. Nici piata romaneasca nu face exceptie atata vreme cat Romania importa peste 2.000 tone din aceste surogate si le amesteca cu miere romaneasca. Despre cum va fi exportul anul viitor e greu de spus. Trebuie sa stabilim prognoze, productii, iar daca tarile europene isi vor lichida din stocurile pe care le au atunci putem discuta. Dar nu avem nicio certitudine la ora aceasta”, ne-a mai spus Ioan Fetea.

Pentru 2017, apicultorii isi doresc sa blocheze prin lege amestecul de miere romaneasca cu cea straina, nominalizand in cadrul etichetelor de pe borcanele de miere tara de provenienta exacta.

„Dorim sa interzicem prin lege cupajarea, amestecul de miere cu cea din import. In borcan sa fie miere dintr-o anumita tara. Clientul sa nu mai fie mintit ca in prezent. Daca el doreste sa cumpere miere din China, este liber sa o faca. Insa daca doreste sa cumpere miere romaneasca, sa nu mai scrie pe aceasta miere din Romania si Non-UE. Ne batem joc de o calitate certificata, verificata, in conditiile in care si consumul de miere e foarte redus in Romania”, a mai precizat, pentru StiriAgricole.ro, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, peste 60% dintre acestia fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE