septembrie 22, 2021

Agrometeo: temperaturi de pana la 37 de grade Celsius si stare de vegetatie buna la majoritatea culturilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit ANM, in urmatoarea saptamana, vremea se va mentine calda pe intreg teritoriul tarii, cu temperaturi ce vor ajunge chiar si la 37 de grade Celsius. In ceea ce priveste gradul de alimentare cu apa la culturile de grau si de porumb, acesta va prezenta valori satisfacatoare in majoritatea regiunilor tarii, se mai arata in prognoza de specialitate.

Caracteristici meteorologice

In acest interval va predomina o vreme in general normala sub aspect termic, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 14…27°C, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregii tari.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 19…34°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului se va situa intre 8…20°C, in aproape toata tara, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei.

Se prognozeaza ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, se pot inregistra cantitati de apa semnificative din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura neirigata de porumb, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Transilvania, Crisana, cea mai mare parte a Banatului, local in vestul, nordul, centrul, sudul si estul Munteniei, nordul, centrul, estul, vestul, izolat sud-vestul Moldovei, nordul si estul Olteniei, sud-vestul Dobrogei.

Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), pe suprafete agricole extinse din Dobrogea si Oltenia, local in centrul, estul, sudul si sud-estul Moldovei, nord-estul, estul, sud-estul, vestul si sudul Munteniei, izolat in nord-vestul Banatului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Pe ansamblu, regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va determina o evolutie normala a proceselor fiziologice la toate culturile agricole, in cea mai mare parte a tarii. Starea de vegetatie a speciilor prasitoare se va mentine in general buna si medie, iar in semanaturile tardive si pe terenurile cu deficite de apa in sol, ritmurile de vegetatie ale plantelor vor fi stanjenite.

La graul de toamna infiintat in epoca optima se vor continua lucrarile de recoltare, iar in semanaturile tardive se vor inregistra fazele de maturitate in ceara si deplina (30-100%). Cultura de rapita aflata la maturitatea tehnologica se va recolta pe ultimele suprafete agricole.

Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui vor predomina fazele de formare a capitulului (50-100%), inflorirea (30-100%) si inceputul maturitatii in ceara (10-30%), la nivelul intregii tari.

In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, porumbul va inregistra diferite faze de vegetatie, respectiv: formarea paniculului (20-100%), inflorirea si matasirea (10-50%), iar izolat in zonele de campie, la hibrizii extratimpurii se va putea declansa maturitatea in lapte (10-15%).

In principalele bazine de cultura, la sfecla de zahar se vor semnala infrunzirea (70-100%), precum si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (30-100%). Cartoful pentru consum se va afla la cresterea tuberculilor si inflorire (40-100%), in majoritatea zonelor de cultura.

In toate plantatiile, la speciile de semintoase (mar, par) predominante vor fi fazele de crestere a fructelor si acumulare a zaharurilor, iar la samburoase (cais, piersic si prun), maturarea fructelor si recoltarea acestora.

Vita de vie din cea mai mare parte a podgoriilor va parcurge cresterea lastarilor/frunzelor, precum si dezvoltarea boabelor. In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (prasile mecanice/manuale, erbicidari, tratamente fito-sanitare, recoltare, etc.) se vor desfasura in conditii relativ bune.

Recomandari de specialitate

  • Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Continuarea lucrarilor de intretinere la speciile prasitoare, pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, prasile manuale);
  • Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol din sud-estul tarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE