Continutul de apa din sol se incadreaza in limite scazute si deosebit de scazute, pe suprafete din Dobrogea, Moldova, Muntenia si Banat, se arata in prognoza agrometeo ANM, valabila in intervalul 12-18 aprilie.
Rezerva de umiditate a solului in cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Transilvania, Crisana si Oltenia, in cea mai mare parte a Banatului si a Munteniei, local in nordul, estul, izolat nord-vestul, centrul si sud-vestul Moldovei.
Citeste si: Forta fermierilor: “Nu acceptam sa fim tratati ca fermieri de mana a doua in Europa”
„Continutul de apa din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, pe suprafete extinse din Moldova, local in nordul, nord-estul, estul si sudul Munteniei, izolat nord-vestul Banatului.
In stratul 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime in Maramures, Crisana, Banat, Transilvania si Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei si a Moldovei, izolat sud-vestul si estul Dobrogei.
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, local in nordul, nord-estul si estul Munteniei, vestul, centrul si izolat sud-estul Moldovei”, potrivit prognozei ANM.
In ceea ce priveste starea de vegetatie a culturilor agricole, procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp si pomi-viticole se vor desfasura in general normal pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului, iar in jumatatea nordica a tarii, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua usor mai lent.
Starea de vegetatie a culturilor de toamna infiintate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, respectiv medie si slaba la cele tardive si pe terenurile cu deficite de apa in sol.
„In functie de data semanatului, orzul si graul de toamna se vor afla la aparitia frunzei a treia (70-100%), infratire (30-100%) si alungirea paiului (10-100%), in majoritatea regiunilor agricole.
In Dobrogea, Muntenia, Moldova si Transilvania, la cultura de rapita se va semnala infrunzirea (11-20 frunze), continuandu-se totodata aparitia inflorescentelor (10-40%), in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului”, sustin agrometeorologii.
Pomii fructiferi (soiuri extratimpurii si timpurii de cais, piersic, cires, visin, prun) vor parcurge inflorirea in majoritatea plantatiilor, izolat fiind posibil inceputul legarii rodului la cais in jumatatea de sud a tarii.
Speciile pomicole de semintoase se vor afla la inmugurire, dezmugurire si inceputul infloririi (mar, par).
De asemenea, in cea mai mare parte a podgoriilor, vita-de-vie va inregistra faza de „plans”, precum si inmugurirea la soiurile timpurii de masa.
Potrivit ANM, culturile de primavara se vor afla in primele faze de vegetatie, respectiv germinare, rasarire si aparitia primelor frunze, iar la speciile prasitoare se vor extinde suprafetele agricole in curs de semanat.