Seceta pedologica se mentine in Dobrogea, dar si pe suprafete agricole mari din Oltenia, Muntenia, Moldova, dar si in Transilvania, se arata in prognoza agrometeo, valabila in intervalul 21-27 octombrie.
„Rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim, in Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crisanei si a Banatului, local nordul, nord-vestul, vestul, estul si centrul Moldovei, izolat nord-vestul Munteniei si nordul Olteniei.
Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Muntenia si Oltenia, estul, local centrul si sudul Transilvaniei, izolat nord-estul Banatului si vestul Crisanei”, precizeaza specialistii ANM.
Citeste si:INS: importam tot mai mult lapte. Crestere cu 64%, intr-o singura luna
In acest context, procesele de crestere si dezvoltare la culturile de toamna vor evolua pe ansamblu normal in majoritatea zonelor de cultura, acestea fiind usor intensificate in jumatatea vestica a teritoriului, datorita regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit.
Totodata, starea de vegetatie a plantelor va fi pe ansamblu buna si medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe suprafetele cu deficite moderate de apa in sol din sudul, estul si sud-estul tarii.
In functie de data semanatului si conditiile pedoclimatice, orzul si graul de toamna isi vor continua fazele de germinare-rasarire (20-100%) in aproape toata tara, precum si inceputul cresterii primelor frunze (1-3 frunze).
Sub aspect fenologic, rapita va parcurge germinarea si rasarirea (30-100%), mai avansate fiind culturile semanate in epoca optima din sudul si vestul tarii, unde se va continua infrunzirea (2-4 frunze).
In toate bazinele specializate, la sfecla de zahar se vor finaliza maturitatea tehnologica si recoltarea. Pomii fructiferi si vita-de-vie isi vor continua in bune conditii maturarea lemnului/coardelor, precum si colorarea/caderea fiziologica a frunzelor, in majoritatea plantatiilor. Totodata, va fi posibila definitivarea lucrarilor de recoltare la varietatile tarzii.
Specialistii ANM precizeaza ca lucrarile agricole de toamna (recoltare, transport, depozitare, araturi, finalizarea semanatului la graul de toamna, etc.) se vor putea desfasura in conditii bune.
Din punct de vedere termic, ANM transmite ca in acest interval va predomina o vreme mai calda decat in mod normal in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 11 si 27 de grade Celsius, mai ridicata cu 1 – 15 grade in raport cu mediile climatologice, in toate regiunile.
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 17 si 34 de grade pe intreg teritoriul agricol, iar cea minima va fi cuprinsa intre 4 si 19 grade Celsius la nivelul intregii tari, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 12 si 25 grade Celsius in majoritatea regiunilor, limite optime desfasurarii fazelor incipiente de vegetatie (germinare, rasarire, aparitia primelor frunze) la speciile de toamna semanate in epoca optima.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, insotite de intensificari ale vantului, in aproape toata tara.