In cultura de porumb, gradul de aprovizionare cu apa se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim, in aproape toata tara. In schimb, in cultura graului de toamna, la rezerva de apa se inregistreaza deficite deosebit de scazute, se arata in prognoza agrometeo ANM.
Conform prognozei de specialitate emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) pentru perioada 3 – 9 mai 2023, in cultura graului de toamna, rezerva de apa pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Transilvania, Crisana si Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, Munteniei si a Moldovei, izolat sud-vestul si estul Dobrogei. Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata si puternica), pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, local in nordul, nord-estul si estul Munteniei, sudul, estul si sud-estul Moldovei, izolat nord-vestul Banatului.
„In cultura de porumb, gradul de aprovizionare cu apa pe adancimea de sol 0-20 cm se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim sioptime, la nivelul intregului teritoriu agricol”, sustin specialistii ANM.
Citeste si: APIA: sprijin de peste 4 milioane de lei pentru crescatorii de animale. Cine beneficiaza?
In zilele cele mai reci, datorita temperaturilor minime mai scazute din aer si sol, ritmurile vegetative ale culturilor de camp si pomi-viticole se vor desfasura usor mai lent pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, iar in restul perioadei, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor vor evolua in general normal.
De asemenea, la culturile prasitoare (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar, cartof) procesele de rasarire vor fi neuniforme si lente, indeosebi pe suprafetele cu deficite de apa in sol, precum si in zonele depresionare.
„Cerealierele de toamna (orz si grau) semanate in epoca optima vor parcurge fazele de alungire a paiului (50-100%), „burduf” si inspicare (10-40%), iar la cele intarziate fenologic se va definitiva infratirea (90-100%), continuandu-se alungirea paiului (10-100%). Rapita se va afla la butonizare (30-100%), aparitia inflorescentelor (10-100%) si inflorirea (10-80%), iar in semanaturile efectuate in epoca optima se va inregistra formarea silicvelor (10-30%)”, mentioneaza analiza agro realizata de ANM .
Potrivit sursei citate, la pomii fructiferi (samburoase si semintoase) se vor continua inflorirea si cresterea frunzelor/lastarilor in cea mai mare parte a plantatiilor, iar la soiurile timpurii, legarea si formarea rodului, precum si cresterea fructelor la samburoase (cais, cires, corcodus). In toate podgoriile, la vita-de-vie se vor inregistra dezmugurirea, precum si cresterea frunzelor si a lastarilor.
Sfecla de zahar din centrul tarii se va afla la germinare si rasarire (10-100%), iar la soiurile timpurii de cartof se vor semnala incoltirea si rasarirea, continuandu-se lucrarile de plantat.
„Culturile de floarea-soarelui si porumb semanate pana in prezent vor parcurge primele faze de vegetatie, respectiv germinarea si rasarirea (10-30%)”, sustin agrometeorologii.
Lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fitosanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) vor fi sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.
Sub aspect termic, in perioada 3 – 9 mai a.c., va predomina o vreme normala, in cea mai mare parte a tarii.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 9 si 18 grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, in toate zonele de cultura.
De asemenea, temperatura maxima a aerului se va incadra intre 13 si 24 grade Celsius, la scara intregului teritoriu agricol, iar cea minima a aerului va fi cuprinsa intre 4 si 13 grade in majoritatea regiunilor agricole, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.
In ceea ce priveste temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm, aceasta va oscila intre 10 si 17 grade Celsius, in general optima parcurgerii fazelor de germinare si rasarire la culturile infiintate in epoca optima, precum si continuarii lucrarilor de semanat.
Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale, izolat cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara.