Unii văd porcii mistreți ca pe niște simple animale sălbatice, pentru alții au devenit un hobby transformat în afacere, cum este și cazul lui Vasiliy Mazur, pensionar din Udmurti, Rusia.
Acesta deţine o fermă neobișnuită de reproducere și domesticire a porcilor mistreți, potrivit fermierul.md. Fermierul a început cu 15 mistreți, iar astăzi are o întreagă turmă care numără 100 de porci mistreţi.
„Am cumpărat 15 mistreți mici și i-am crescut, apoi s-au înmulțit. Deși întreținerea animalelor nu este costisitoare, au și particularitățile lor, de exemplu dacă în cazul unui porc obișnuit se îngrașă în 9-10 luni, atunci mistrețului îi trebuie în medie 1,5-2 ani”, spune fermierul.
Mistrețul este ușor de crescut: pentru acesta trebuie energie electrică și nu au nevoie de alte facilități speciale. Una dintre cele mai importante condiții este o crescătorie spațioasă. Familia pensionarului împreună cu cele trei fiice și trei gineri a luat în arendă pământul de cinci hectare necesar fermei în care cresc porcii mistreţi. Să îngrijești de această turmă nu-i chiar atât de ușor, tocmai în această idee fermierul și-a luat şi angajaţi. Pentru hrană este utilizat grâul și ovăzul.
Birocraţia din Rusia
Vasiliy Mazur se plânge de regulile birocratice existente în Rusia, care nu îi permit să își comercializeze marfa pe cât de simplu și-ar dori.
„Să ajungi cu carnea pe tejghea este dificil. Este mai ușor să îngrași o sută de porci decât să vinzi 10 dintre ei”, spune Vasiliy Mazur.
Carnea mistreților nu este atât de grasă, iar procesul de pregătire este asemănătoare unui porc obișnuit.
Fermierul are planuri mari, să dezvolte în continuare creşterea mistreților și să nu se oprească aici. În viitor fermierul intenționează să construiască o bază de odihnă. „Îmi place odihna în aer liber, grătar, aer curat … acolo voi organiza excursii pentru copii”, spune Vasiliy Mazur.
Avantajele cresterii porcilor mistreţi
O explicaţie pentru care carnea de mistreţ are un preţ de cel puţin două ori mai mare decât carnea de porc obişnuită este lipsa colesterolului. Conform unor studii ale asocieţiei internaţionale Inter Pig şi recunoscute de crescătorii autohni, se obţine un porc mistreţ de 100 de kilograme cu un preţ total de 100 de euro, în care sunt incluse următoarele costuri de producţie: costul furajelor – 65 euro, taxe, impo – 10 euro, forţa de muncă – 10 euro, costul energiei – 5 euro, întreţinere – 3 euro, costuri veterinare -5 euro şi costul prăsilei – 2 euro.
Porcii mistreţi au carnea lipsită de colesterol, o astfel de afacere necesitând investiţii băneşti mult mai reduse decât în cazul porcilor domestici. Carnea de mistreţ este o delicatesă şi se vinde la preţuri de două ori mai mari decât carnea de porc domestic.