Agricultura ca business: cum au reușit danezii să transforme tradiția bradului de Crăciun în afacere de milioane de euro

Facebook
Twitter

În fiecare an, piața românească se umple de brazi de Crăciun din Danemarca. Pomii recoltați de danezi ajung în aproape toate colțurile lumii, iar veniturile înregistrate de fermieri se ridică la zeci de milioane de euro anual.

În România, principalul producător de brazi de Crăciun rămâne Romsilva, în ciuda creșterii numărului de plantații private și a suprafețelor cultivate. Spre comparație, în Danemarca, unul dintre liderii mondiali în ceea ce privește producția și exportul de brazi de Crăciun, afacerile din sector sunt controlate de privați.

„În Danemarca, aproape toți cultivatorii sunt producători individuali sau companii. Statul joacă doar un rol minor în acest sector, unde sunt activi 2.500 de producători care dețin suprafețe de cel puțin un hectar și exportă aproximativ 10 milioane de brazi de Crăciun în fiecare an”, a declarat pentru stiriagricole.ro Claus Jerram Christensen, directorul executiv al Asociației Daneze a Producătorilor de Brazi de Crăciun.

Cea mai importantă piață pentru pomii recoltați din plantațiile din Danemarca este Germania. Aici ajunge aproape jumătate din exporturi. Franța și Marea Britanie sunt alte două piețe importante  pentru brazii de Crăciun din Danemarca.

Prețul mediu cu care acești brazi sunt vânduți de producătorii danezi este de 15 euro/pom.

„Prețurile depind foarte mult de la un exemplar la altul, în funcție de mărime, calitate, soi și piața pe care sunt distribuiți brazii de Crăciun. În medie, producătorii danezi au obținut 15 euro pe exemplar anul trecut, pentru producția vândută către un distribuitor. Veniturile fiecărui producător sunt direct influențate de abilitățile acestuia de cultivator de brazi de Crăciun și de vânzător”, a adăugat Claus Jerram Christensen, directorul executiv al Asociației Daneze a Producătorilor de Brazi de Crăciun.

Anul trecut, cultivatorii de brazi de Crăciun din Danemarca au obținut venituri din export în valoare de 150 de milioane de euro, iar această sumă ar putea avansa, în condițiile în care prețul pe piețele internaționale este în continuă creștere, chiar dacă acestea sunt invadate de brazi artificiali, produși în special de China.

„Crăciunul înseamnă tradiții și natură, dar, desigur, produsele de bună calitate, chiar dacă sunt de plastic, pot deveni o alternativă la brazii naturali. Produsele din plastic sunt o amenințare serioasă în piețele unde brazii sunt ținuți în incinte pentru luni întregi, cum este cazul Statelor Unite, Marii Britanii sau Irlandei”, a declarat pentru stiriagricole.ro Claus Jerram Christensen, directorul executiv al Asociației Daneze a Producătorilor de Brazi de Crăciun.

În prezent, la nivel european, cultivatorii de brazi de Crăciun nu beneficiază de nici un fel de sprijin financiar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE