Achim Irimescu: Se vinde unt alb facut din ulei de palmier. Trebuie sa evitam sa inselam consumatorul

Facebook
Twitter

Producatorii romani care realizeaza produse autentice au parte in prezent de o concurenta neloiala fata de cei care aleg sa nu respecte ingredientele trecute pe eticheta. In acest context, ministerul Agriculturii, alaturi de alte institutii abilitate, trebuie sa ia masurile legale necesare pentru a evita situatiile in care consumatorii sunt inselati, a declarat recent seful MADR, Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

„Acest subiect s-a aflat si pe agenda Consiliului de ministri din luna decembrie, ridicat chiar de statul vecin, Ungaria, si s-a propus utilizarea etichetarii corecte si e musai sa stie consumatorul ce consuma, ce cumpara. Pe de alta parte, trebuie sa discutam, sa vedem ce putem face din punct de vedere legal pentru a avertiza consumatorul asupra produselor autentice. De exemplu, am fost la Timisoara saptamana trecuta si mi s-a aratat un pachet pe care scria „Unt Alb” si era facut din ulei de palmier. Sigur ca in aceasta situatie consumatorul era indus in eroare pentru ca el vede ca pretul este mai mic, produsul respectiv este alaturi de un pachet de unt veritabil si avem diferenta de competitivitate intre producatorii care au produse autentice din lapte si acel produs care are nu stiu cat la suta lapte sau numai ulei de palmier. Trebuie sa evitam sa-l inselam, sa-l pacalim pe consumator”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, in cadrul discutiilor din Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, potrivit sursei citate.

Ministrul Agriculturii a mai spus ca in prezent respectivul produs nu poate fi interzis daca este comestibil, insa consumatorul trebuie avertizat asupra autenticitatii produsului pe care il cumpara. „Aceasta este o preocupare a noastra in continuare sa vedem ce solutii gasim pentru ca atata timp cat un produs este comestibil nu-l poti interzice, dar trebuie sa avertizam consumatorul si facem apel la ANPC sa ne asiguram ca in momentul in care consumatorul cumpara un produs stie ce cumpara”, a mai spus Achim Irimescu.

Si mierea contrafacuta a intrat de curand in vizorul Ministerului Agriculturii, dupa ce o analiza realizata de Federatia Asociatiilor Apicole din Romania a aratat ca mierea pe care o cumpara romanii din marile magazine este de multe ori contrafacuta.

Secretarul de stat in MADR, Daniel Botanoiu, a scris pe pagina sa de Facebook ca a sesizat politia, ANPC si serviciile de inspectie in aceasta problema.

„Multi prieteni mi-au semnalat problema mierii contrafacute, cerandu-mi sa expun un punct de vedere. In acest moment, in afara faptului ca am sesizat politia, ANPC si serviciile de inspectie, nu pot sa spun mai mult, deoarece asteptam rezultatul controalelor”, a scris Daniel Botanoiu, pe pagina sa de Facebook.

Pe baza mai multor mostre de miere preluate de la produsele apicole vandute in doua supermarketuri bucurestene, specialistii Romapis au descoperit ca mierea prezentata ca fiind de salcam nu contine deloc substante din aceasta floare. Analiza a demonstrat ca ingredientele folosite au fost glucoza industriala, rapita, floarea soarelui, tei sau paducel.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE