Soiul Catawba este cultivat mai ales pe coasta estică a Statelor Unite ale Americii, fiind un hibrid obţinut din încrucişarea unor specii locale, care se remarcă graţie boabelor mari, grele, roşii-purpurii şi foarte dulci, care dau un vin cu nuanţe distinctive de mosc şi de pământ.
Strugurii din soiul Catawba se coc târziu, cam la două săptămâni după Concord şi Delaware, şi viţa este predispusă la fungi. Însă, soiul este destul de robust şi rezistă cu bine la condiţiile climatice specifice Estului american, cum sunt verile caniculare, cu umiditate ridicată, şi iernile geroase.
Dincolo de producţia de vinuri, strugurii din soiul Catawba au şi alte întrebuinţări. Gospodinele au descoperit că strugurii Catawba merg de minune la prepararea jeleurilor şi a sucurilor.
Primele date despre cultivarea soiului Catawba trimit către viticultorul John Adlum, care a făcut cunoscut soiul la începutul secolului al XIX-lea. Denumirea provine de la râul Catawba din Carolina de Nord,
Pink Catawba
În jurul anului 1940, viticultorul Charles Fournier a descoperit o mutaţie în podgoria sa cultivată cu Catawba. Boabele erau mai puţin pigmentate şi produceau un vin cu o culoare rose mai deschisă decât soiul Catawba tradiţional. Charles Fournier a denumit această varietate Pink Catawba.