Vanatoarea de albine, practica straveche prin care un apicultor clujean a devenit cunoscut in toata Europa

Facebook
Twitter

Un crescator de albine din Cluj a reusit sa devina cunoscut in toata Europa datorita modului sau inedit de a practica apicultura. Aproape indiferent de anotimp, Mihai Grama, originar din localitatea Gilau, bate in lung si lat muntele pentru a gasi albine din rasa autohtona pura, deosebit de apreciate pentru rezistenta lor la boli sau intemperii. 

„Pasiunea pentru apicultura, cat mai ales pentru vanatoarea de albine salbatice, am mostenit-o de la bunicul meu. M-am orientat apoi catre Liceul Apicol, am lucrat o perioada si ca ajutor de stupar pana la Armata. Asa am inceput sa stiu cu adevarat ca vreau sa ma ocup de aceasta meserie. Ulterior, am fost angajat si la Institutul de Cercetare pentru Apicultura din Bucuresti. Am inceput cu 5-10 familii de albine si am ajuns astazi sa am circa 150 de familii, toate provenite din natura, adica nici una cumparata. Imi place foarte mult sa merg pe munte, sa imi caut materialul genetic cu care sa lucrez”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Mihai Grama.

Procesul prin care Mihai Grama vaneaza roiuri de albine salbatice se numeste „furtisag provocat”. Mai exact, apicultorul clujean cauta insectele la peste 1.000 de metri altitudine si le lasa sa se hraneasca dintr-un fagure. Instinctiv, albinele se intorc la stupul lor pentru a le anunta si pe celelalte ca au descoperit miere in apropiere. Astfel, apicultorul are ocazia de a descoperi unde este localizat stupul.

„Cel mai bun moment pentru acest proces este toamna, atunci cand nu mai este cules. Ma duc intr-o zona departata de orice sat, in Muntii Apuseni, si incep sa caut albine. Cand vede mierea, albinele le anunta si pe celelalte. Ajung la stupul lor, le anesteziez, apoi le pun intr-o ladita mica, cu faguri, cu miere din rezerva. Le mut practic. Ele incep sa lucreze pentru mine si pe parcursul unui an le urmaresc din perspectiva mai multor indicatori. De exemplu, urmaresc agresivitatea, culoarea, rezistenta la iarna, la boli. Cele care indeplinesc criteriile de selectie le reproduc. Important de precizat e ca nu la fiecare iesire se gasesc albine cu fond genetic pur”, explica apicultorul clujean.

In cei peste 25 de ani de experienta, Mihai Grama spune ca nu de putine ori i s-a intamplat ca albinele salbatice, nou venite in stupina sa, sa ii depaseasca toate recordurile de pana atunci. „Materialul genetic pur, pe care il avem, este extraordinar. Va spun sincer ca am tinut stupi, in scorbura, acasa timp de 8 ani de zile. Nu m-am putut uita in el, nu am putut sa-l controlez inauntru, fapt ce demonstreaza rasa pura”, a mai spus Mihai Grama.

Procesul prin care se „vaneaza” albinele salbatice vara difera in mod substantial de modul in care se realizeaza aceasta practica iarna. „Daca in sezonul cald putem urmari albina mult mai usor, iarna e cu totul altceva. La minus 20 de grade nu mai avem flori, asa ca trebuie sa ne bazam pe alti indicatori pentru a gasi stupul. De exemplu, dupa cum canta pitigoii. Ei se aduna in general in jurul unor stupi, pentru a se hrani. Toate acestea ne ajuta sa identificam stupul din natura”, mai povesteste apicultorul clujean.

Pentru a-ti putea dezvolta o stupina proprie, cu material genetic foarte bun, Mihai Grama afirma ca este nevoie de o munca de cel putin 10 ani. „Dintr-o suta de familii de albine ai una care iti place, care e foarte buna, de record sa spunem. Iau materialul genetic de acolo, fac niste bolti artificiale in jur de 9 mm grosime ca un capac de ghinda. Asez acolo larvele si le pun intr-un stup care le creste”, afirma Mihai Grama.

Deoarece este o practica straveghe, apicultorul clujean vrea sa le arate si turistilor modul in care se pot „imblanzi” albinele salbatice. „Vreau sa organizez toamna, primavara, cateva partide de vanatoare de albine pentru turisti, in general pentru straini, care sunt foarte interesati de aceasta practica, mai ales ca nu se mai intalneste in Europa”, povesteste Mihai Grama.

Apicultorul clujean produse si miere de zmeura si salcam pe care o vinde preponderent in Germania si Franta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE