Ticu Constandache, directorul DAJ Vrancea: Vinurile anului 2014 vor fi în general de o bună calitate, dar nu vor fi nişte vinuri de excepţie

Facebook
Twitter

Toamna aceasta, viticultorii vorbesc de scăderea drastică a producției de vin ca urmare a capriciilor naturii, bolilor și dăunătorilor. Sunt multe cazuri de mană sau de cancer al viței de vie. Stiriagricole.ro a stat de vorbă despre aceste probleme și viitorul viticulturii vrâncene cu domnul Ticu Constandache, directorul Direcției Agricole Județene Vrancea.

Suprafața de viță de vie aflată pe rod din județul Vrancea este de 23.629 hectare, din care 21.979 de hectare reprezintă suprafața cultivată cu soiuri nobile, potrivit datelor Direcției Agricole Județene Vrancea furnizate le cererea stiriagricole. Din suprafața cultivată cu soiuri nobile, 4.889 de hectare reprezintă podgorii cu soiuri mixte şi pentru masă. Viile tinere acoperă 209 hectare.

Față de anul 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, suprafețele cultivate cu viță de vie au scăzut. În acel an, Vrancea se putea mândri cu 25.361 de hectare de viță de vie pe rod. Între timp, suprafața acoperită cu podgorii s-a redus, viticultorii renunțând în primul rând suprafeţele cultivate cu hibrizi producători direcţi. Printre principalele cauze ale acestui declin se numără gradul ridicat de fărâmiţare a exploataţiilor, care creşte costurile de producţie, precum și îmbătrânirea forţei de muncă.

Ca și viticultorii din alte zone ale țării, și cei vrânceni se confruntă cu probleme anul acesta, care au condus la diminuarea producției de struguri.

„În judeţul Vrancea, producţia de struguri a fost afectată de boli, în special de mană. Din estimările făcute, producţia va fi mai mică cu 30-40 % faţă de anul trecut. Totodată, ne confruntăm cu existenţa pe piaţă a unor băuturi fermentate care fac concurenţă neloială vinurilor autentice. Aceste băuturi sunt  produse fără a avea un minim de norme obligatorii în timp ce pentru vinuri există o mulţime de reglementări naţionale şi comunitare. De asemenea, lipsa asigurărilor împotriva îngheţului din timpul iernii, preţurile de valorificare a strugurilor scăzute, oferite de procesatori în timpul campaniei de recoltare, care descurajează viticultorii, având ca rezultat defrişarea sau abandonarea plantaţiilor viticole, decapitalizarea continuă a producătorilor viticoli care nu dispun de fonduri pentru accesarea programelor de reconversie-restructurare a plantaţiilor viticole se află printre principalele probleme cu care se confruntă viticultorii vrânceni”, ne-a declarat Ticu Constandache, directorul Direcției Agricole Județene Vrancea.

În plus, micii producători nu pot comercializa vinul produs în gospodăriile individuale, iar legislația în domeniu are nevoie de o serie de îmbunătățiri, astfel încât întreg sectorul să fie mai bine reglementat, de la producătorul de struguri până la comerciantul de vin, în condițiile în care pe piaţa românească se comercializează cantităţi importante de vin provenite din afara României la preţuri foarte scăzute, a adăugat Ticu Constandache, directorul Direcției Agricole Județene Vrancea.

Pe lângă aceste probleme, viticultorii au fost loviți și de căderile frecvente de grindină din ultimii ani, care au afectat suprafeţe importante cultivate cu viţă de vie. Mai mult decât atât, ploile din acest an contribuit la majorarea costurilor de producție.

„Precipitaţiile abundente din acest an, care au crescut costurile de producţie cu efectuarea tratamentelor fitosanitare şi, cu toate acestea, au determinat ca suprafeţe importante de viţă de vie să fie afectate de boli specifice, diminuând potenţialul de producţie”, a subliniat Ticu Constandache, directorul Direcției Agricole Județene Vrancea.

În acest context, șeful Direcției Agricole Județene Vrancea nu are estimări pozitive cu privire la afacerile viticultorilor din județ.

„Cantitativ, producţia de vin din acest an va fi mai mică, din două motive. În primul rând, recolta de struguri este inferioară celei de anul trecut. În al doilea rând, stocurile de vin din producţia anilor trecuţi sunt mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă din anii precedenţi şi procesatorii vor achiziţiona struguri mai puţini. Din punct de vedere al calităţii, vinurile anului 2014 vor fi în general de o bună calitate, dar nu vor fi nişte vinuri de excepţie”, conchide Ticu Constandache, directorul Direcției Agricole Județene Vrancea.

Șeful DAJ Vrancea le recomandă viticultorilor să ia în calcul și posibilitatea de a investi în îmbunătățirea calității producției, accesând fonduri nerambursabile prin Programul Naţional de Sprijin al sectorului vitivinicol pentru perioada 2014-2018, care cuprinde şi măsura de „Investiţii” cu referire la două submăsuri:

  1. Investiţii pentru producţia produselor vinicole (de la strugure la vinul din crame, îmbuteliat şi etichetat) pentru cumpărarea sau închirierea echipamentelor noi, inclusiv tehnica software (instalaţii şi recipiente pentru depozitarea, cupajarea, condiţionarea şi maturarea vinului, butoaie/tancuri pentru producerea şi depozitarea/maturarea vinului, confecţionate din lemn (inclusiv baricuri), beton, oţel, oţel inoxidabil, material plastic.
  2. Investiţii pentru comercializarea produselor vinicole (construcţia, achiziţia, inclusiv leasing-ul, sau îmbunătăţirea mijloacelor fixe, achiziţie/construcţie/renovare/modernizare în infrastructura de vânzare şi facilităţile de prezentare, de exemplu: vinoteci, săli de prezentare în care se vor prezenta şi comercializa doar produsele obţinute de beneficiarul în cauză şi nu alte produse.

„Cu siguranţă producătorii vrânceni vor fi printre cei care vor solicita sprijin pentru modernizarea cramelor în vederea creşterii calităţii vinurilor care, uneori nu este la nivelul dorit”, consideră Ticu Constandache, directorul Direcției Agricole Județene Vrancea.

Optimismul său este validat de cifre: pentru perioada 2015-2020, suprafaţa estimată pentru replantare este de 2.000 de hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE