Subventii 2016: Ultimele zile de depunere fara penalizari a cererilor unice

Facebook
Twitter

Fermierii romani mai pot depune fara penalizari astazi si maine (30, 31 mai) cererile unice de plata aferente Campaniei 2016. Dupa aceasta data, agricultorii mai au posibilitatea sa-si depuna dosarele pentru subventii pana la 27 iunie 2016, insa cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucratoare, potrivit APIA.

Cererile depuse dupa data de 27 iunie 2016 nu vor mai fi admise, fermierul nefiind eligibil la niciun tip de sprijin financiar.

Conform celei mai recente informari APIA, din data de 24 mai, fermierii romani au depus un numar de 804.090 cereri, pentru o suprafata de 6.902.351 hectare.

Inainte de a se prezenta la APIA, este important ca fermierul sa isi verifice documentele. In primul rand, acesta trebuie sa se asigure ca extrasul de cont este activ, iar ca datele declarate in registrul agricol sunt exacte.

Finalizarea si inchiderea cererii unice de plata in IPA Online se face numai in centrele APIA, in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic.

Cererile unice de plata se depun la centrele judetene APIA in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mare de 50 hectare teren agricol si la centrele locale in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mica sau egala cu 50 hectare teren agricol. Fermierii vor depune o singura cerere, chiar daca detin suprafete de teren in diferite localitati sau judete.

De asemenea, din acest an vor fi declarate ca fiind neeligibile doar suprafetele notate in cererile unice de plata pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizarii terenului pana la data limita de depunere a cererilor unice de plata, si nu intreaga cerere, deoarece in cererea unica de plata sunt incluse, dupa caz, si animale.

Intrucat digitizarea parcelelor agricole cu suprafete sub 0,1 ha este foarte laborioasa, in sensul prevederilor art. 72 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, li se da posibilitatea fermierilor care detin parcele agricole cu o suprafata de pana la 0,1 ha nesolicitate la plata, sa nu le declare, cu conditia ca respectivele parcele sa nu depaseasca un hectar.

Documentele pe care fermierii trebuie sa le prezinte la APIA, pentru plata pe suprafata sunt: copie de pe buletin, extras de cont, adeverinta de la primarie, iar daca au pasuni concesionate de la primarii, o copie a contractului.

In cazul in care fermierul nu poate sa se prezinte personal la sediul APIA, poate desemna o alta persoana sa depuna cererea unica. In cazul persoanelor fizice, acest lucru se poate realiza prin imputernicirea cu procura notariala. In cazul unei societati comerciale, doar administratorul poate sa imputerniceasca un angajat de exemplu pentru a depune cererea unica.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE