AFIR

Sprijinul cuplat pentru fermieri. Ce categorii de producători vor beneficia de mai mulți bani

Facebook
Twitter

Aproximativ 15% din plăţile directe alocate anual de Comisia Europeană pentru România vor merge sub formă de sprijin cuplat către cei care se ocupă de anumite culturi vegetale, cum sunt cultivatorii de soia și cartofi, sau către crescătorii de vaci pentru lapte.

„Am selectat o serie întreagă de culturi din producţia vegetală, dar şi anumite categorii din zona de zootehnie care vor beneficia, pe lângă plăţile directe, pe lângă formele de ajutor de stat pe are le acordăm, de aceste plăţi cuplate, tocmai pentru a ajuta aceste sectoare în anumite momente considerate de noi ca fiind dificile. De exemplu, soia şi cartoful de primăvară, dar vrem să introducem un ajutor cuplat şi pentru tomatele destinate procesării, pentru castraveţii destinaţi procesării, pentru legumele din sere şi din solarii, pentru că aşa putem ajuta producţia autohtonă”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul ședinței de Guvern de ieri.

Șeful MADR a adăugat că România optează pentru aplicarea schemei pentru micii fermieri, adică pentru cultivatorii care au între 1 şi 5 hectare şi care depun în fiecare an cereri de plată pe suprafaţă. În acest caz, procedura va fi simplificată.

„România activează începând din anul 2015 o opţiune de a transfera între cei doi piloni, dezvoltare rurală şi plăţile directe, astfel încât România va transfera de la pilonul 1 plăţi directe către pilonul 2 de dezvoltare rurală o sumă de 112 milioane de euro pentru anii 2015-2016 şi 2017 pentru a activa o măsură pe care am agreat-o cu fermierii şi pe care am transmis-o deja prin Programul naţional de dezvoltare rurală, care stimulează comasarea terenurilor agricole. Cei care vor renunţa la activitatea agricolă prin vânzare sau prin arendarea terenurilor respective, în scopul comasării acestora, vor avea posibilitatea ca, pe lângă plata pe care o încasează de la celălalt agent comercial, să încaseze de la Agenţia de Plăţi 120% din plata care i s-ar fi cuvenit pe suprafaţă. În 2017 vom avea posibilitatea să suplimentăm sau să mai facem alte modificări, alte transferuri între cei doi piloni ai politicii agricole commune”, a precizat ministrul Agriculturii.

Ministerul Agriculturii trebuie să transmită, până la 1 august, opţiunile sale cu privire la aplicarea plăţilor directe, în contextul noii Politici Agricole Comune (PAC). Printre acestea se numără activarea măsurii pentru tinerii fermieri, ceea ce înseamnă că tinerii până în 40 de ani care lucrează în agricultură vor avea posibilitatea să primească începând cu anul 2015, ca urmare a cererii pe care o vor depune, un sprijin suplimentar pentru o suprafaţă între 25 şi 60 de hectare, cu 25% mai mare decât ceilalţi fermieri, care au peste 40 de ani, după cum a explicat Daniel Constantin.

Totodată, România va comunica oficialilor de la Bruxelles că optează pentru transferarea plăţilor directe între pilonul 1 şi pilonul 2 şi acordarea unui sprijin cuplat agricultorilor care se ocupă de anumite culturi vegetale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE