Seful MADR: Absorbtia fondurilor europene pe pomicultura e aproape zero

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, s-a declarat nemultumit de actualul subprogram pomicol, in conditiile in care accesarea de fonduri europene, prin PNDR, este „aproape de zero” in cadrul acestui sector.

„Accesul la fonduri este aproape zero. Modul in care s-a elaborat masura pentru pomicultura nu a permis utilizarea banilor in cadrul acestui subprogram. Imi amintesc cum oficiali ai Comisiei Europene, de cate ori veneau in Romania, plecau cu ladite de fructe si legume pentru calitatea extraordinara si multi erau socati de ce gust pot sa aiba fructele noastre, dar uitati ca am ajuns sa mancam din import in loc sa producem noi”, a declarat Achim Irimescu, potrivit Mediafax.

Ministrul a adaugat ca va trebui sa fie revizuita politica in ceea ce priveste masura pentru pomicultura, mentionand ca nu se poate declara multumit, intrucat conditiile impuse nu le permit celor interesati sa acceseze fonduri.

Inca de anul trecut, Achim Irimescu si-a exprimat in spatiul public nemultumirea fata de numarul redus de proiecte cu fonduri europene depuse in cadrul submasurii 4.1a, din PNDR. In 2015, doar 55 de astfel de proiecte au fost depuse.

„Din pacate, am ajuns importatori neti la o serie de fructe. In legatura cu sesiunea din acest an, va pot spune ca pe submasura 4.1a au fost depuse 55 de proiecte in valoare de 24,37 milioane de euro. Eu ma declar nemultumit. Vrem sa facem o analiza sa vedem care sunt cauzele. Situatia nu este deloc buna, mai ales daca facem o comparatie cu ceea ce s-a intamplat in sectorul viticol, unde am avut o foarte buna accesare a fondurilor europene”, a spunea anul trecut Achim Irimescu.

In cadrul sesiunii din 2015 a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), submasura 4.1a „Investitii in exploatatii pomicole” a avut o alocare de 70,59 milioane de euro, potrivit datelor MADR. Si in 2016, fondurile europene disponibile pentru aceasta masura sunt aproximativ la fel cu cele de anul trecut.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE