Săptămână crucială pentru agricultorii români: se decide soarta PNDR 2014-2020

Facebook
Twitter

Joi, pe 23 octombrie, reprezentanții României vor discuta cu cei ai Comisiei Europene despre observațiile formulate de oficialii de la Bruxelles pe marginea proiectului Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

„Noul PNDR se va definitiva după data de 23 octombrie, când suntem invitați la Comisia Europeană. Sperăm să obținem rezultatele pe care le-am scontat inițial, pentru că sunt anumite modificări. Unele sunt de neînțelegere, probabil nu au fost foarte bine înțelese de cei de la Comisie și trebuie să le explicăm. Altele sunt solicitări exprese ale noastre și le vom menține, deoarece este normal să fie așa, dacă dorim să creștem competitivitatea sectorului agricole. Aici ne referim la susținerea fermelor mijlocii, a celor care ies din categoria fermelor de subzistență și se duc către producția pentru piață. Acești producători trebuie susținuți suplimentar pentru eforturile pe care le fac”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Dumitru Botănoiu, în cadrul unei conferințe organizate la USAMV.

Potrivit acestuia, 30% din plățile directe sunt legate de înverzire. O altă componentă importantă o constituie alocările pentru ferma de familie. Beneficiarii vor putea obține finanțări nerambursabile pentru agricultură în procent de până la 90% pentru proiecte, iar cei care vor integra producția vor obține punctaje mai mari.

În prezent, doar 3% din companii produc pentru piață, de pe o suprafață de 5 milioane de hectare, restul producătorilor, care dețin diferența de teren, până la cele aproximativ 10 milioan de hectare de teren agricol,practicând, în cea mai mare parte, o agricultură de subzistență, potrivit oficialului MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE