Prognoza agrometeorologica pentru perioada 29 iulie – 4 august 2015. Vreme caniculara si, izolat, precipitatii insotite de caderi de grindina

Facebook
Twitter

In intervalul 29 iulie – 4 august 2015 va predomina o vreme calduroasa, chiar caniculara, pe intreg teritoriul agricol al tarii, se arata in prognoza agrometeorologica realizata de ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 20…32°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 25…40°C, in toate regiunile agricole. Temperatura minima a aerului va oscila intre 15…24°C, in cea mai mare parte a teritoriului.

Se intrevad precipitatii sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat, caderi de grindina. Local, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 29 iulie – 4 august 2015

In cultura de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm, se va inregistra fenomenul de seceta pedologica moderata, puternica si extrema, in Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crisana, vestul Maramuresului, vestul, sud-vestul si izolat in centrul Transilvaniei. Pe suprafete agricole extinse din Transilvania si estul Maramuresului, rezerva de umiditate a solului se va incadra in limite satisfacatoare.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 29 iulie – 4 august 2015

Ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistenta a plantelor (30…32°C), asociate cu deficite de apa in sol, la culturile prasitoare se va produce fenomenul de ofilire temporara si rasucire a aparatului foliar in orele de amiaza, ingalbenire si/sau uscare prematura a frunzelor bazale, precum si fortari stadiale.

La graul de toamna infiintat in perioada optima va fi posibila finalizarea lucrarilor de recoltare, iar in culturile intarziate fenologic se va putea definitiva maturitatea ceara (100%), plantele aflandu-se predominant la maturitate deplina (10-100%) si recoltare.

In cea mai mare parte a regiunilor, floarea-soarelui isi va definitiva formarea calatidiului (80-100%), aflandu-se predominant la inflorire (10-100%) si maturitate in ceara (10-70%).

Cultura de porumb va inregistra formarea paniculului (70-100%), inflorire/matasire (30-100%), precum si maturitatea in lapte si ceara (10-50%).

La sfecla de zahar vor predomina dezvoltarea aparatului foliar (33-39 frunze) si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (10-100%), iar la cartof cresterea lastarilor laterali (90-100%), imbobocire, tuberizare si inflorire (10-100%), precum si vestejirea vrejilor (10-20%).

Speciile pomicole se vor afla la cresterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor in fructe, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.

In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita de vie se vor semnala cresterea frunzelor, lastarilor laterali si a boabelor.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltare, erbicidari, tratamente impotriva bolilor si daunatorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc), se vor putea efectua in bune conditii, in zilele fara precipitatii.

Pentru perioada 29 iulie – 4 august 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna si fructele de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere la speciile prasitoare, pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, prasile manuale);
  • Aplicarea irigatiilor pe terenurile agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE