Prognoza agrometeorologică pentru perioada 12 – 18 aprilie 2014

Facebook
Twitter

În 12 – 18 aprilie 2014 va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în aproape toată ţara, cu ploi sub formă de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului. În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică),în majoritatea regiunilor agricole.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3…16° C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori apropiate de mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 5…22° C, la nivelul întregului teritoriu agricol.

Temperatura minimă a aerului va oscila între 0…10° C, în toate zonele de cultură.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 6…18° C la scara întregii ţări, favorabilă parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare şi răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţării culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, cartof etc.).

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, nordul și centrul Transilvaniei, estul Maramureșului, local în sud-estul Dobrogei, vestul și centrul Moldovei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică), se vor înregistra în Banat, Crișana, pe suprafeţe agricole extinse din Maramureș, Moldova, Dobrogea, sudul și centrul Transilvaniei, estul Munteniei.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică), în majoritatea regiunilor agricole. În Oltenia, pe suprafeţe extinse din Muntenia, sudul și centrul Moldovei, local în sudul Dobrogei, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole vor fi în general normale în cea mai mare parte a teritoriului şi mai intense pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizonare cu apă a solului. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi bună la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabă.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă îşi vor continua fazele de înfrăţire (70-100%) şi alungirea paiului (20-100%), totodată fiind posibilă declanşarea înspicării (10-20%), îndeosebi pe unele areale din sudul şi vestul ţării.

În Dobrogea, Muntenia, Moldova și Transilvania, la cultura de rapiţă se va semnala înfrunzirea (12-18 frunze), alungirea tulpinii (30-100%) şi apariţia inflorescenţelor (10-70%), îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

În cea mai mare parte a plantaţiilor, pomii fructiferi (soiurile extratimpurii şi timpurii de cais, piersic, cires, vișin, prun) vor parcurge înflorirea şi legarea rodului la cais. Speciile pomicole de seminţoase se vor afla la înmugurire, dezmugurire şi înflorire.

La viţa de vie predominante vor fi fazele de „plâns” şi înmugurire în majoritatea podgoriilor, precum şi dezmugurire la soiurile timpurii de masă.

Culturile de primăvară semănate până în prezent se vor afla în primele faze de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze.

De asemenea, la speciile prăşitoare se vor continua lucrările de semănat.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole specifice (pregătirea patului  germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfăşura în condiţii bune, îndeosebi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Pregătirea patului germinativ şi continuarea însămânţărilor de primăvară pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
  • Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE