PNDR: cum pot fi cheltuiti eficient peste 2,55 de milioane de euro

Facebook
Twitter

Asociatia GAL Covurlui se afla in partea de nord-est a judetului Galati si in Sudul judetului Vaslui, acoperind o suprafata de 866 de km2, pe care traiesc 36.000 de locuitori.

Din asociatie fac parte in prezent zece comune galatene (Balabanesti, Beresti-Meria, Cavadinesti, Corni, Jorasti, Oancea, Radesti, Smulti, Suceveni, Varlezi) si trei vasluiene (Grivita, Vinderei, Fruntiseni), potrivit RNDR. Sprijinul financiar acordat de unitatile administrativ-teritoriale din zona de acoperire a fost de foarte mare folos, fiindca GAL-ul a putut sa demareze activitatea imediat dupa momentul infiintarii.

Membrii asociatiei s-au putut concentra fara sincope asupra implementarii proiectelor solicitantilor de finantari, totalul fondurilor disponibile fiind de 2.550.000 de euro. La GAL Covurlui au fost depuse zeci de proiecte pe masurile 411.12, 411.21, 411.23, 413.12, 413.13 si 413.22 din vechiul PNDR.

Teritoriul GAL Covurlui apartine geografic Podisului Covurlui, o zona preponderent  agricola, dar cu un potential relativ scazut, intreaga suprafata fiind inclusa intr-o zona afectata de inundatii si revarsari ale raurilor. Astfel, numai in perioada 1996-2005 au fost afectate 25 de localitati, iar valoarea pagubelor produse a depasit 129.765 de milioane de lei.

Nici infrastructura sociala, nici activitatile economice nu sunt suficient dezvoltate. Cu toate acestea, initiativa privata incepe sa capete curaj si in aceasta regiune. Au existat suficiente solicitari pentru initierea si  modernizarea unor activitati de productie si procesare agricola, a unor afaceri non-agricole sau pentru modernizarea infrastructurii sociale.

Agricultura este sectorul economic cu cea mai mare ocupare a fortei de munca din teritoriul acoperit de GAL Covurlui si in acelasi timp produce si cea mai mare parte a veniturilor. Ca urmare, incurajarea activitatilor non-agricole este prioritara, deoarece acestea creeaza locuri de munca, genereaza bunastare si ofera argumente pentru ca tinerii sa ramana la ei acasa, in loc sa plece la munca in strainatate. Initiativa privata a tinerilor devine astfel model de buna practica si se poate reproduce la nivel local prin puterea exemplului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE