PNDR: Centrele independente de procesare a laptelui, o soluție pentru supraviețuire

Facebook
Twitter

Una dintre marile probleme ale micilor crescători de bovine este eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie, iar o soluție o reprezintă înființarea de cooperative care să investească în centre de procesare.

O asemenea investiție a fost realizată în județul Botoșani, cu fonduri europene nerambursabile, disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2014. Prin proiectul „Construire centru prelucrare lapte independent”, administratorii SC Vlăsie Company SRL au obținut peste 140.000 de euro pentru a dezvolta unitatea de procesare.

În România, industria alimentară reprezintă principala piață de desfacere pentru produsele din sectorul primar, iar în această direcție se înregistrează un grad redus de specializare a întreprinderilor și de utilizare a inovațiilor, o productivitate scăzută, un nivel tehnic necorespunzător și neconformități cu standardele europene. Luând în calcul această realitate și faptul că profilul economic al comunei Vlăsinești este predominant agricol, axat pe sectorul zootehnic, administratorii SC Vlăsie Company SRL au considerat oportună crearea unui centru modern de prelucrare a laptelui. Totodată, investiția a fost considerată necesară și din perspectiva creșterii productivității muncii, a veniturilor şi a creării de locuri de muncă.

În data de 14 februarie 2014 a fost semnat contractul de finanţare, în valoare de 364.326 de euro, din care 146.905 euro valoare nerambursabilă și 146.906 euro reprezentând cofinanțarea. Proiectul are ca obiective creşterea valorii adăugate a produselor alimentare, minimizarea cheltuielilor de funcţionare, o mai bună utilizare a resurselor umane, obţinerea de produse finite de calitate, maximizarea profitului, respectarea noilor norme şi standarde de producţie a preparatelor lactate și realizarea unor produse de calitate superioară, pentru o mai bună valorificare a acestora.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, mai întâi a fost construită clădirea centrului de prelucrare a laptelui, care acoperă 310 m² – spații pentru producție, personal și depozitare. De asemenea, a fost realizat ansamblul de utilități: alimentare cu apă și energie electrică, sistem de canalizare, căi de acces și parcare.

Au fost achiziționate linii tehnologice performante pentru fabricarea produselor lactate: două vane de răcire și stocare a laptelui, o pompă centrifugală pentru  descărcarea laptelui din cisternă la vanele de stocare și una pentru lichide alimentare și vehicularea laptelui de la vanele de stocare la separatorul centrifugal, un separator centrifugal, un modul pentru procesarea brânzeturilor, o masă de inox cu suport pentru forme, două rafturi mobile din inox, o mașină de ambalat în vid, un tanc de contracție, un vas pentru opărire și un dispozitiv de tăiere caș baschiu și echipamente pentru păstrarea la frig a produselor.

Totodată, prin intermediul proiectului au fost angajaţi patru lucrători.

Societatea care a implementat proiectul se află acum în plină activitate de procesare și prelucrare a laptelui, cantitatea necesară în fiecare zi fiind de 3.000 de litri de lapte pentru o capacitate de producție (tot zilnică) în conformitate cu cea preconizată: 150 de kilograme de cașcaval, 150 de kilograme de telemea și 60 de kilograme de smântână.

Construirea acestui centru de prelucrare a laptelui le permite fermierilor din Valea Bașeului de Sus, din județul Botoșani, să-și valorifice producția la un nivel ridicat și să beneficieze de produse finite de calitate, fapt care indică posibilitatea consolidării unui lanț de comercializare și a unei piețe de desfacere la nivel local, influențând astfel și competitivitatea întreprinderilor din acest sector de activitate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE