PNDR 2014-2020: Fonduri europene nerambursabile pentru desfacerea produselor si pentru dezvoltarea lanturilor scurte

Facebook
Twitter

In contextul in care majoritatea fermelor din Romania au un nivel scazut al productivitatii, iar produsele agricole exportate sunt neprocesate sau procesate primar, noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 vine in sprijinul fermierilor care doresc sa dezvolte proiecte de tip lant scurt.

Astfel, se are in vedere acordarea de sprijin pentru a facilita cooperarea intre persoanele participante la dezvoltarea rurala, pentru a-i ajuta sa depaseasca si sa aplaneze problemele specifice de natura socio-economica, legate de dezvoltarea afacerilor si de asigurarea de servicii in zonele rurale.

Cea mai clara dovada a nivelului de competitivitate scazut este existenta unei game limitate de produse agroalimentare recunoscute la nivel european, a unui nivel mai scazut al productivitatii fermelor si al sectorului de procesare, precum si al activitatilor de diversificare si de marketing, informeaza Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR).

Obiectivele principale ale Masurii 16 -„Cooperare” sunt: comercializarea produselor alimentare obtinute la nivel local prin lanturi scurte de aprovizionare si prin piete locale, aceasta trebuind sa devina o componenta importanta a sectorului agroalimentar din Romania; consolidarea si diversificarea lanturilor alimentare locale pentru a putea raspunde preferintelor consumatorilor si pentru o mai buna integrare pe piata a micilor producatori; identificarea noilor modalitati de comercializare a unui volum mai mare de produse proprii si de atragere a unor noi categorii de consumatori.

PNDR 2014-2020 – Sub-masura 16.4 – „Sprijin acordat pentru cooperare orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare” isi propune sa ofere sprijin pentru cooperarea orizontala si verticala intre „actorii” din lantul de aprovizionare, in vederea stabilirii si dezvoltarii unor lanturi scurte de aprovizionare si a unor piete locale, precum si in scopul realizarii de activitati corelate de promovare in context local.

Sub-masura cuprinde incurajarea inovarii si cooperarii si dezvoltarea bazei de cunostinte in zonele rurale, precum si consolidarea legaturilor dintre agricultura, productia alimentara si silvicultura, pe de o parte, si cercetare si inovare, pe de alta parte, inclusiv in scopul unei gestionari mai bune a mediului si al unei performante de mediu imbunatatite;

Promovarea cooperarii intre „actorii” locali este un obiectiv principal al submasurii, in scopul comercializarii produselor agroalimentare prin intermediul lanturilor scurte de aprovizionare. Sub-masura nu presupune numai cooperarea dintre fermieri, procesatori, comercianti alimentari cu amanuntul, restaurante, hoteluri si alte forme de cazare in mediul rural, ci si realizarea de parteneriate cu organizatii nonguvernamentale si autoritati publice.

Sprijinul va fi acordat in urmatoarele conditii: rambursarea cheltuielilor eligibile si plata in avans, cu conditia constituirii unei garantii bancare sau echivalente corespunzatoare procentului de 100% din valoarea avansului.

Sprijinul se va acorda pentru parteneriatele constituite din cel putin un partener din categoriile de mai jos si cel putin un fermier sau un grup de producatori/o cooperativa care isi desfasoara activitatea in sectorul agricol:

  • fermieri;
  • microintreprinderi si intreprinderi mici;
  • organizatii non-guvernamentale;
  • consilii locale;
  • unitati scolare, sanitare, de agrement si de alimentatie publica.

Ponderea sprijinului nerambursabil este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile, cu exceptia cazului in care se aplica regulile ajutorului de stat si se impune o limita inferioara. Suma maxima acordata este de 100 000 euro.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE