Plantele medicinale, o oportunitate de afaceri insuficient exploatată: cum a reușit o tânără să transforme pasiunea în business

Facebook
Twitter

Andreea Sipoș este o tânără băcăuancă de 28 de ani, pasionată de medicina naturistă, mai ales de cea bazată pe utilizarea uleiurilor esențiale, pe care a transformat-o, cu răbdare, într-o afacere.

De la o simplă pasiune la începutul unei mici afaceri a fost doar un pas, așa că tânăra din Bacău și-a înființat un S.R.L prin care comercializează produse de medicină naturistă, realizate de ea prin achiziționarea și combinarea uleiurilor esențiale. Uleiurile provin de la distribuitori

autorizați din țară. Sub denumirea de Maruna Handmade, gama produselor Andreei Șipoș cuprinde tratamente pentru păr, uleiuri de masaj, seruri refermizante, balsam de buze, unt de corp și săpunuri exfoliante, antiseptice și hidratante.

„Pentru mine, totul a început acum trei ani ca o obsesie de a-mi îngriji părul utilizând tot felul de măști și uleiuri de păr. Astfel, am început să achiziționez uleiuri esențiale și să studiez cele mai bune căi de a le combina. Rezultatele erau foarte bune, așa că încetul cu încetul am început să fac și pentru prieteni, care la rândul lor au recomandat produsele mele mai departe. «Jaanam – hrană pentru păr» este denumirea primului tratament de păr realizat și pe care astăzi îl comercializez. Este printre cele mai vândute și apreciate produse, având la bază uleiuri esențiale de rozmarin și salvie, ulei vegetal de cânepă și alți compuși naturali”, povestește Andreea Șipoș, pentru publicația România Rurală.

De la pasiune la afaceri cu produse naturale homemade

Andreea preferă să cumpere uleiuri esențiale de foarte bună calitate de la un distribuitor din Oradea. Aceste produse vin deja însoțite de o fișă a analizelor aferente fiecărui produs în parte, simplificând substanțial munca Andreei, dar reducând foarte mult și costurile. În România, analiza de eficacitate pentru un produs costă aproximativ 800 de euro, la care se adaugă restul analizelor și certificărilor necesare, care ajung și ele la o valoare de 600-700 de euro.

„Foarte mulți producători din România intră în acest domeniu motivați de pasiune. Când se lovesc de legislație și mai ales de costuri, foarte mulți renunță. În cazul meu, investiția inițială pornește de la 20.000 de euro pentru toate produsele Maruna. Faptul că lucrez cu uleiuri esențiale cu toate analizele în regulă nu conferă deloc finalitate produsului meu. Combinarea acestor uleiuri și compuși necesită foarte multă răbdare și atenție. În acești ani, am studiat foarte mult pe Internet și am participat la un curs de medicină ayurvedică și terapii panchakarma în India”, afirmă Andreea Șipoș.

Tânăra băcăuancă și-a amenajat acasă un spațiu special destinat pentru a lucra la produsele sale. Uleiurile de corp și tratamentele de păr nu necesită foarte mult timp, acestea fiind lucrate la rece. În schimb, săpunurile, untul de corp și balsamurile de buze sunt lucrate la cald. De partea de ambalare și promovare a produselor sale pe Internet se ocupă tot ea.

În viitor, Andreea dorește să investească într-un laborator specializat.

„Țările asiatice, în special India și China, folosesc beneficiile uleiurilor esențiale și au aceste terapii înrădăcinate în cultura lor. Pentru ei este un stil de viață și unul chiar foarte sănătos. Din păcate, noi nu avem o cultură dezvoltată legată de folosirea acestor terapii, deși utilizarea uleiurilor esențiale ajută foarte mult atât sistemul imunitar, cât și la înfrumusețare și relaxare. În România, aceste lucruri sunt privite mai mult drept fițe”, conchide Andreea Sipoș.

În urma selecției și ameliorării efectuate la Stațiunea de Cercetare Fundulea, în anul 2002 erau raportate 29 de soiuri omologate (coriandru, tarhon, fenicul, levănțică, mentă, busuioc, cimbru, mac, degețel lânos, degețel roșu, cicoare, mușețel, anghinare, odolean, saschiul mic, crăițe). În cultură au fost introduse circa 24 de specii preluate din flora spontană, care au fost „domesticite” relativ ușor, datorită plasticității lor ecologice remarcabile; populații valoroase din punctul de vedere al conținutului de principii active au fost identificate în diverse bazine geografice din țară (coada șoricelului, angelica, mătrăguna, chimionul, rostopasca/negelarița, ghințura, sunătoarea, pătlagina, odoleanul, saschiul mic). Alte 10 specii de plante medicinale care nu există în flora spontană au fost aclimatizate la condițiile de cultură de la noi din țară (degețelul lânos-Digitalis lanata; Echinacea purpurea; macul galben – Glaucium flavum; castravetele amar- Momordica charantia, cimbrul – Satureja montana și altele).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE