Pepenii de Dabuleni se vand tot la marginea soselei. Piata moderna promisa de autoritati a ramas la stadiul de proiect

Facebook
Twitter

Pentru 20 de bani pe kilogram, producatorii de pepeni din Dabuleni stau si acum pe marginea drumurilor ca sa-si vanda marfa, desi, in urma cu doi ani, autoritatile au promis ca vor construi o piata moderna.

Daniel Circiumaru din Dabuleni este un producator care a cultivat doua hectare cu pepene galben. E mandru de productia pe care o are, de circa 30 de tone la hectar, insa se declara nemultumit ca nici acum nu are unde sa-si comercializeze marfa.

„Proiectul pietei e amanat de mai bine de doi ani. S-a mai lucrat anul trecut putin. De un an jumatate vad ca nu se mai intampla nimic. Noi, aici in zona, suntem printre cei mai mari producatori de pepeni galbeni si nu avem o piata. In loc sa faca o piata s-au ocupat de borduri. Le-au pus la marginea orasului. Va dati seama cat ne interesau pe noi bordurile. Poate la anul vor face si piata, cand incep alegerile electorale”, spune Daniel Circiumaru, pentru StiriAgricole.ro.

Autoritatile din Dabuleni promiteau, acum doi ani, ca vor construi un spatiu modern in cadrul caruia producatorii vor avea posibilitatea sa-si vanda lubenitele. Proiectul trebuia sa fie gata anul trecut, in octombrie, mai ales ca finantarea acestuia a fost facuta din fonduri europene, in valoare de 600.000 de euro.

Producatorul din Dabuleni spune ca si-ar dori sa vanda in cadrul unei asociatii, mai ales ca in prezent cu greu isi poate amortiza investitia.

„Iau 20 de bani pentru pepenele verde si 80 bani -1 leu pentru pepenele galben. Nu se amortizeaza cheltuiala, sa nu mai vorbim de munca. Eu il vand cu un leu si la piata e 5 lei. O asociere ar fi buna, dar nimeni nu vine sa indrume oamenii in acest sens. Vin doar la alegeri”, mai afirma Daniel Circiumaru.

La Dabuleni exista peste doua mii de hectare cultivate cu pepeni, productia medie fiind de circa 50 de tone la hectar.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE