Pentru ce culturi și animale se acordă sprijinul cuplat și ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii

Facebook
Twitter

Guvernul a adoptat o hotărâre care reglementează tipurile de culturi pentru care se acordă sprijinul cuplat și ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii.

Astfel, sprijinul cuplat în sectorul vegetal se acordă pentru următoarele culturi:

  1. soia;
  2. lucernă;
  3. mazăre boabe pentru industrializare;
  4. fasole boabe pentru industrializare;
  5. cânepă pentru ulei și fibre;
  6. orez;
  7. sămânță de cartof;
  8. hamei;
  9.  sfeclă de zahăr;
  10. tomate pentru industrializare cultivate în câmp;
  11. castraveți pentru industrializare cultivați în câmp;
  12. legume cultivate în sere: tomate, castraveți, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare;
  13. legume cultivate în solarii: tomate, castraveți, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare;
  14. prune pentru industrializare;
  15. mere pentru industrializare;
  16. cireșe și vișine pentru industrializare;
  17. caise și zarzăre pentru industrializare
  18. cartof timpuriu pentru industrializare;

Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic se acordă fermierilor crescători de animale din următoarele specii:

  1. bovine;
  2. ovine;
  3. caprine;
  4. viermi de mătase.

La specia bovine se acordă sprijin cuplat pentru următoarele categorii:

  1. bivoliţe de lapte;
  2. taurine din rase de carne şi metişii acestora: vaci și tauri din rase de carne, tineret mascul și/sau femel din rase de carne, vaci metise cu rase de carne și tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne;
  3. vaci de lapte.

Sprijinul cuplat este o plata directă care se acordă fermierilor pentru unele sectoare, culturi și specii de animale afectate de anumite dificultăți și care sunt considerate importante pentru România, din motive economice, sociale și de mediu.

Sprijinul cuplat este o schemă de plată acordată prin Politica Agricolă Comună 2015-2020. Pentru culturile din sectorul vegetal, stabilite prin actul normativ adoptat astăzi, sprijinul cuplat este o formă suplimentară de susținere financiară din fonduri europene, care se adaugă celorlalte scheme de plăți directe, respectiv: schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu și plata pentru tinerii fermieri, după caz.

Schema de sprijin cuplat va fi finanțată din Fondul European de Garantare Agricolă.

Plafonul alocat și cuantumul pe unitatea de măsură se vor stabili ulterior adoptării acestui act normativ, tot prin hotărâre a Guvernului, după aprobarea de către Comisia Europeană, la finele lunii aprilie, a plafoanelor pentru schemele de sprijin și după centralizarea cerințelor unice de plată.

Pentru a beneficia de schema de sprijin cuplat, care se va aplica în perioada 2015-2020 în sectoarele vegetal și zootehnic, fermierii vor putea depune cereri de plată în cadrul campaniei care va debuta la 1 aprilie și se va încheia la 15 iunie. În cadrul discuțiilor cu fermierii, au fost prezentate sume cuprinse între 55 de euro și 100.000 de euro/hectar pentru sprijinul cuplat.

În cazul culturii de soia, sprijinul cuplat va fi de 325 de euro/hectar în 2015, iar suma va crește treptat cu câte 10 euro/an, până în 2020.

De asemenea, în cazul culturilor de lucernă, sprijinul cuplat va fi de 55 de euro/hectar în 2015, urmând să se adauge acestei sume câte 10 euro pe an până în 2020.

Sprijinul cuplat pentru mazăre și fasole boabe pentru industrializare va fi de 180 de euro/ha și va crește cu 10 euro pe an până în 2020.

În cazul cânepei, o cultură cu tradiție în țara noastră, sprijinul cuplat va fi de 194 de euro/ha în 2015, urmând ca suma să crească cu câte 10 euro anual, până în 2020.

Sprijinul cuplat la orez va fi de 450 de euro/ha în 2015, urmând să crească în fiecare an, până în 2020.

Sprijinul cuplat la sămânța de cartof va fi de 960 de euro/ha în 2015 și va crește anual până în 2020, în vreme ce sprijinul cuplat la sămânța de cartof timpuriu va fi de 700 de euro/ha anul acesta, urmând să crească anual până în 2020.

În cazul culturilor de hamei, sprijinul cuplat va fi de 500 de euro/ha în 2015, urmând să crească anual până în 2020, când valoarea totală a plăților va ajunge la peste 700 de euro/hectar.

Unul dintre sectoarele care se confruntă cu probleme este cel al sfeclei de zahăr. Sprijinul cuplat pentru sfecla de zahăr va fi de 600 de euro/ha în 2015, urmând să crească anual până în 2020.

Sprijinul cuplat la tomatele pentru procesare va porni de la 1.400 de euro/ha, iar la castraveții de procesare sprijinul cuplat va fi de 500 de euro/ha, valoarea plăților urmând să crească anual până în 2020.

În cazul legumelor produse în sere, sprijinul cuplat va porni de la 6.200 de euro/hectar, în timp ce, la solarii, sprijinul cuplat va fi de 3.000 de euro/ha, urmând să crească anual până în 2020.

Sprijinul cuplat la ciuperci va fi de 100.000 de euro/ha în 2015, urmând să crească cu câte 10 euro în fiecare an, până în 2020.

Și pomicultorii vor beneficia de schema de sprijin cuplat. Sprijinul cuplat mere și prune pentru procesare va porni de la 300 de euro/hectar, urmând să crească anual până în 2020.

Schema de sprijin cuplat, care se va aplica în perioada 2015-2020 în sectoarele vegetal și zootehnic va contribui la:

  • creșterea gradului de asigurare a materiei prime de proveniență autohtonă pentru industria de procesare și realizarea unei valorificări eficiente a resurselor vegetale și zootehnice;
  • menținerea suprafețelor cultivate cu acele culturi pentru care se va acorda sprijin cuplat;
  • păstrarea suprafețelor funcționale de sere și solarii;
  • reducerea importurilor de proteine vegetale și asigurarea furajelor de calitate pentru sectorul zootehnic;
  • relansarea producției interne de plante pentru fibre;
  • menținerea producțiilor în sectorul zootehnic și vegetal și diminuarea riscului de abandon al activității agricole;
  • dezvoltarea unor servicii eficiente pentru preluarea, prelucrarea și desfacerea produselor.

Proiectul de act normativ va permite beneficiarilor plăților să-și elaboreze programul de dezvoltare pe termen scurt și mediu iar prin menținerea producțiilor la nivelul actual, va contribui și la asigurarea securității alimentare a României.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE