Ministrul Agriculturii vrea renegocierea contractelor de arenda dintre ADS si latifundiari

Facebook
Twitter

Femierii care au luat in arenda terenuri agricole de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) se bucura de „niste beneficii foarte mari”, in conditiile in care acestia au de platit o redeventa pe hectar de circa 200 de euro, este de parere ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Sunt foarte multe suprafete din cele 320.000 de hectare ale ADS-ului care sunt contractate pe mai putin de 300 kg grau. Sa nu uitam ca subventia este egala pentru 2015, indiferent de bonitatea terenului, adica 170 euro/hectar, deci cei care au arendat de la stat au niste beneficii foarte mari. Nu mi se pare normal. Mai ales ca subventia va ajunge la 196 de euro pe hectar”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul emisiunii „Viata Satului”, de la TVR1.

Seful MADR sustine ca a discutat cu directorul ADS in vederea unei renegocieri a contractelor de arenda. Chiar daca modificarea contractelor pare greu de realizat, mai ales ca acestea sunt facute uneori pe zeci de ani, Ministerul Agriculturii se gandeste deja cum ar putea folosi noile fonduri.

„Intre ADS si acesti beneficiari exista posibilitatea renegocierii. Am solicitat acest lucru. Am o propunere de la presedintele ADS si vrem sa o aplicam in perioada imediat urmatoare in intentia de a crea un fond al ADS-ului. Din acesti bani suplimentari ADS-ul va putea achizitiona terenuri, si vom putea da tinerilor (care urmeaza si finalizeaza cursuri de Agronomie – n.r.). Ma indoiesc ca vom avea 50 de hectare pentru fiecare tanar, asa cum am sperat cu totii, insa daca vom reusi 10 hectare tot o sa fie foarte bine”, a mai spus Achim Irimescu.

In prezent, Agentia Domeniilor Statului are de recuperat circa 390 de milioane de lei de la fermierii cu care a incheiat de-a lungul timpului contracte, potrivit Digi24.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE