Marii latifundiari se opun finanțării proprietarilor de sere și solarii și producătorilor ecologici

Facebook
Twitter

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), Laurențiu Baciu, a declarat că fondurile alocate României prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 ar trebui orientate către fermierii care creează plus valoare și nu către micii producători.

„Rugămintea mea este ca prin PNDR 2014-2020 să dați banii acolo de unde se și întorc”, i-a cerut Laurențiu Baciu ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture.

În opinia șefului LAPAR, proprietarii de sere și legume nu ar trebui să primească finanțări atât de mari prin noul PNDR.

Potrivit șefului MADR, producătorii de legume care se asociază pentru producție, procesare și comercializare vor primi bani pentru achiziția de folii și lucrări primare, dar și pentru construcția de depozite. Practic, la fiecare două-trei comune pot fi construite depozite. Proiectele de acest tip, adică cele care integrează producția, vor primi punctaj mai mare decât cele simple.

Sumele prevăzute pentru sprijinirea horticultorilor prin plăți directe vor fi de ordinul miilor de euro pe hectar, conform ministrului Agriculturii. Spre exemplu, pentru tomate pentru procesare, suma se ridică la aproximativ 1.500 de euro/hectar, iar pentru castraveți pentru procesare la circa 500 de euro/hectar. Pentru solarii, sprijinul urcă la 3.000 de euro/hectar.

Totodată, șeful LAPAR a precizat că România, cu 4.400 de ferme ecologice, de peste zece ori mai mult decât în tot restul Europei, a compromis termenul de „agricultura ecologica”.

„Agricultura ecologica sună frumos, dar şi aici avem o mare problemă, o problemă în primul rând de a înţelege ce înseamnă agricultura ecologica. O altă problemă este că la noi, de câte ori se aude de câte un trend, se duc toţi ca înecaţii, fără să ştie despre ce e vorba. Se duc toţi acolo”, a spus Laurențiu Baciu.

Președintele LAPAR crede că, astfel, România a ajuns să compromită „într-o oarecare măsură” termenul de agricultura ecologica, pentru că s-au apucat de ea „toţi nepricepuţii”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE