Idei de afaceri: vinetele satirate, planta ale carei seminte valoreaza mai mult decat aurul

Facebook
Twitter

Ion Paunel, presedintele Sindicatului Producatorilor Agricoli Olt, a inceput de anul acesta sa cultive vinete satirate, un soi hibrid din Olanda, recunoscut dupa miezul foarte alb si textura fina. Pe langa vinetele obisnuite, cele satirate mai au o caracteristica importanta: un gram de seminte din acest soi valoreaza mai mult decat un gram de aur. Nu e de mirare ca si pretul de valorificare pentru vinetele satirate este unul mult mai mare, acestea fiind in general cu 40% mai scumpe decat vinetele romanesti.

„Am cautat mereu sa experimentez soiuri mai deosebite. Sunt de exemplu cultivator de tomate galbenele, roz, galbene-alungite, Inima de bou, vinete albe. Din acest an am introdus si vinetele satirate, pe care le-am vazut cu cativa ani in urma intr-un hipermarket. De trei ani am tot incercat sa gasesc samanta, intr-un final am reusit sa gasesc importatorul si pentru Romania si cu ajutorul dansilor am reusit sa introduc in cultura 1.000 de seminte din acest soi”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ion Paunel.

In cadrul solariilor sale din comuna Plesoiu, Ion Paunel a cultivat pana in prezent circa 300 mp cu vinete satirate, recolta acestora reusind sa o vand cu preturi de circa 5-6 lei/kg intr-o piata din Sibiu.

„La acest soi samanta este destul de scumpa, undeva la 2 lei o samanta. Plantele au avut o rasarire buna, s-au adaptat fara probleme conditiilor din exploatatia mea. In general, se recomanda cultivarea lor in spatiu protejat. Pana acum am avut 4 recoltari cu o productie intre 200-300 kg. Deoarece am vrut sa vedem si reactia consumatorilor, am plantat pana acum 300 mp cu vinete satirate. Noi lucram un total de circa 5.000 mp spatiu protejat. Consumatorii au primit bine aceste vinete, multi se minuneaza. Pretul este de circa 5-6 lei/kg. Daca va ramane la 4 lei/kg sper sa fie o cultura profitabila”, ne-a mai explicat fermierul.

Pentru a se dezvolta adecvat, se recomanda ca vinetele satirate sa fie plantate la o densitate mai mica. De asemenea, este important ca fermierul sa acorde o atentie sporita proceselor de copilire si palisare.

„Plantele au o alura viguroasa, ajung pana la 2,3 – 2,5 m, sunt intr-o continua crestere. Ce am observat pana acum e ca nu sunt mai pretentioase la boli decat alte soiuri. As recomanda insa pentru vinetele satirate o densitate mai mica, undeva la 2,5 plante pe metrul patrat. De asemenea, este necesara si o atentie mai mare la copilire si palisare”, ne-a mai explicat Ion Paunel.

Cultivatorul spune de asemenea ca vinetele satirate, in comparatie cu cele clasice, au un miez foarte alb si un gust fin, continand si o cantitate mai mica de ulei.

„Sper sa prinda la public, mai ales ca au o aroma deosebita si un miez foarte alb. De asemenea, cand ajung la maturitate au foarte putine seminte si foarte mici. O putem numi o carne vegetala, comparabil cu ciuperca ca si gust si aroma”, ne-a mai spus legumicultorul.

Pentru viitor, Ion Paunel isi doreste sa se axeze tot mai mult pe cultivarea soiurile mai speciale de legume, mai ales ca si gusturile consumatorilor sunt intr-o permanenta evolutie.

„Trebuie sa devenim viabili economic, prin urmare trebuie sa incercam si o altfel de agricultura, sa trecem de la cea conventionala, la cea bio de exemplu, plus la cultivarea unor soiuri mai speciale”, afirma fermierul.

Cei care doresc sa-si dezvolte micile ferme agricole au posibilitatea sa acceseze si fonduri europene nerambursabile, prin intermediul submasurii 6.3 – „Dezvoltare ferme mici”, din PNDR, in valoarea de 15.000 euro pe proiect, pentru exploatatiile agricole cuprinse intre 4.000 – 11.999 SO (valoarea productiei standard).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE