Idei de afaceri: Menta olandeza, cultura cu profit garantat pe sezonul cald

Facebook
Twitter

Menta olandeza este inca o cultura de nisa care a inceput sa capteze din ce in ce mai mult interes din partea fermierilor cu suprafete mici de teren. Chiar daca este sensibila la boli si daunatori, plantatia de menta olandeza se poate dovedi o afacere profitabila, daca e sa tinem cont de preturile cu care este comercializata: 40-50 lei/kg.

Unul dintre tinerii romani care au avut curajul sa investeasca in acest tip de cultura este Ioan Plostinariu, din judetul Tulcea. Acesta detine in prezent 2.000 de metri patrati cu menta olandeza, insa isi doreste sa ajunga la cel putin 8.000 mp in viitorul apropiat.

„In primavara lui 2016 am infiintat cultura de menta olandeza, pe o suprafata de 2.000 mp. Totul a inceput de la niste discutii cu cativa prieteni care detin o agentie pentru cursuri de barmani. Mi-au spus la un moment dat ca au ceva probleme cu menta, ca tot timpul e scumpa si deficitara cand vine vorba de calitate. Avand suportul parintilor mei, care se ocupa de agricultura din 91, mi-am spus ca nu ar fi rau sa incerc, mai ales ca aveam la dispozitie si un teren”, declara, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Plostinariu.

Cererea de menta olandeza exista in principal vara, datorita teraselor, barurilor si restaurantelor care prepara diverse bauturi. Preturile cu care un producator isi poate vinde marfa pleaca de la 30-40 lei, insa pot ajunge si la 50-60 lei/kg. „Trebuie sa te asiguri ca ai in primul rand o marfa cu un aspect comercial foarte bun, aceste este primul criteriu pe baza caruia se vinde menta olandeza la un pret mai bun sau mai putin bun. Apoi, bineinteles, conteaza foarte mult sa fie si aromata, de calitate”, ne-a mai spus tanarul cultivator.

Cei care doresc sa infiinteze o asemenea cultura este important sa acorde o atentie deosebita pregatirii pamantului, deoarece menta olandeza are nevoie de un teren cat mai curat. Totodata, inainte de a porni la drum este bine sa va asigurati ca aveti o sursa de apa pentru cultura, in contextul in care menta olandeza necesita o irigare foarte puternica.

„Eu am plantat primavara, dar la fel de bine se poate face si vara. Pregatirea terenului consta in arat, eu am executat aceasta operatiune de 3 ori, apoi am bagat freza de 2 ori. Distanta de plantare pe care eu am folosit-o a fost de 10 cm intre stoloni si 20 cm intre randuri. In cazul mentei olandeze, tehnologia de cultivare e asemanatoare cu cea a capsului. Dupa ce este pus in pamant, stolonul a avut o pauza vegetativa de o luna, apoi a inceput din nou sa creasca. De asemenea, e foarte important sa ai o sursa de apa sanatoasa, pentru ca menta trebuie pur si simplu inundata, la un interval de zile”, explica Ioan Plostinariu.

Pentru cei 2.000 de mp, tanarul din Tulcea a avut nevoie de 4.000 de stoloni de menta olandeza, pe care i-a cumparat de la un producator din Bucuresti, cu pretul de 1 leu/stolon. „M-au costat in jur de 1.000 de euro. Exista si stoloni la 70 de lei, insa am vrut sa iau de cea mai buna calitate. Am incercat si niste seminte din Olanda, insa spre surprinderea mea s-au dovedit a fi un soi foarte prost si la aspect, precum si la aroma”, ne-a mai spus fermierul.

Pentru a se dezvolta armonios, cultura de menta olandeza trebuie curatata manual de buruieni, aproape in fiecare saptamana. „Cum anul acesta a fost unul ploios, am fost nevoit sa o curat constant, saptamanal, si in mare parte manual. Ea este sensibila la stropiri, noi de exemplu nu o stropim cu nimic chimic, folosim doar macerate. Invaziile din pacate sunt foarte dese atunci cand ploua mai abundent. Trebuie sa feresti cultura de limacsi, de furnici, musculite, paduchi”, spune Ioan Plostinariu.

Productia de menta olandeza pe care o are in prezent tanarul din Tulcea este de circa 60 kg pe luna. Recoltarea se face de 3-4 ori pe an, precum lucerna, planta avand capacitatea sa se regenereze in circa o luna si jumatate.

„Recoltarile se fac in functie de clientela, in functie de cum doresc frunzele. Nu trebuie nici sa o lasi sa fie prea batrana, pentru ca isi pierde din aroma. Taiarea frunzelor se face doar dimineata. Daca se face pe caldura, frunzele nu mai sunt bune de nimic. Imediat se spala rapid cu un jut de apa rece pentru a-si pastra aspectul si aroma”, ne-a mai spus tanarul agricultor.

Pentru viitor, Ioan Plostinariu isi doreste sa mareasca suprafata cultivata cu menta olandeza pana la 8.000 mp, pentru a initia colaborari cu niste localuri mai mari.

„La productia mea de acum nu pot sa ma duc la niste baruri mai mari, de aceea as vrea sa ajung sa am cel putin 8.000 mp. Oricum, munca pentru ea este destul de mare, avand in vedere ca toate operatiunile de curatare se fac manual. Menta ar avea un potential urias daca ar fi facuta la modul industrial, pentru cine poate, doarece exista o cerere imensa din partea pietei SUA. Ei consuma cele mai mari cantitati de ulei de menta, din care se face si guma de mestecat. Cei care vor sa se apuce de aceasta cultura le recomand sa faca acest pas doar daca pot sta zilnic la plantatie, sa se ocupe de ea. Nu e ca graul, il pus si astepti ploile ca sa creasca”, ne-a mai spus Ioan Plostinariu.

Culturile de menta, cat si ale altor plante aromatice si medicinale, pot beneficia de fonduri europene nerambursabile, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE