Idei de afaceri: Cum reuseste un argesean sa aiba o productie de mure de 20 de tone la hectar si un profit pe masura

Facebook
Twitter

O idee de afaceri tot mai apreciata in randul fermierilor cu suprafete mici de teren este cultura de mure, o activitate din care agricultorii iscusiti pot scoate profituri consistente de peste 40.000 de euro pe hectar. Un exemplu in acest sens il regasim in comuna argeseana Leordeni, acolo unde Teodor Toader, in varsta de 65 de ani, detine o plantatie de mur din soiul american Thornfree, pe o suprafata de 6 hectare. Fermierul reuseste aproape in fiecare an sa aiba productii record de circa 20 de tone la hectar, recolta sa ajungand pe rafturile marilor lanturi de magazine.

„In agricultura lucrez din 1992. Am avut fel si fel de culturi, unele mai profitabile, altele mai putin. Am plantat si capsuni, tutun, zmeura, coacaze etc. Am supravietuit sa spun asa pana in 2005. Atunci am vazut cum arata niste mure adevarate, din soiul Thornfree. Atunci, in creierul meu s-a produs un click. Mi-am zis ca asta e intr-adevar o afacere, mai ales ca Romania nu e producatoare de mure pe plan international. Noi am ramas la porumb, grau”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Teodor Toader.

Fermierul argesean recunoaste ca inceputurile au fost destul de dificile, mai ales ca nu avea toate cunostintele necesare despre cultura de mur. Cu toate acestea, prin multa ambitie si pasiune, Teodor Toader a reusit sa treaca peste obstacole.

„La inceput nu am putut cumpara decat 240 de butasi, pe care i-am inmultit an de an. A fost insa greu. Din cei 240 de butasi nu au prins decat 80 de butasi, adica 3-4 randulete de 50 metri. Nu stiam toate secretele murului la inceput. Era o cultura noua pentru mine. Sunt insa autodidact si mereu mi-a placut sa invat”, spune fermierul.

Teodor Toader sustine ca productia pe care reuseste sa o aiba anual la cultura de mur este de circa 20 de tone. O asemenea recolta, spune fermierul, se obtine cu multa truda si atentie fata de plante.

„Multi nu cred productia mea, insa ii invit la mine sa vada cum arata o cultura de mur adevarata. Nu sunt lacom, dar vreau sa obtin o productie maxima. Orice carte de specialitate spune ca o planta de mur la maturitate face intre 5-8 kilograme. Daca punem valoarea minima, 5 kilograme, la 4.000 de plante la hectar, bine dezvoltate, intretinute, ai scos lejer cele 20 de tone”, afirma agricultorul din Arges.

O recolta asa de bogata nu ar fi insa posibila in lipsa unui soi performant. De ani de zile, Teodor Toader lucreaza exclusiv cu soiul american Thornfree, acesta fiind recomandat chiar si pentru culturile din zonele aride si cu ierni aspre.

„Soiul Thornfree pe care eu il am este certificat, fac si inmultire si ofer spre vanzare celor interesati butasi. Pretul este de 6 lei butasul de 1 an si 10 lei butasul de 2 ani. Bineinteles, pentru cantitati mai mari negociem. Unii vand insa si butasi la 2-3 lei, insa eu nu as avea incredere, deoarece mai mult ca sigur provin din flora spontana. La soiul Thornfree, fructul e foarte mare, iar pe langa asta sunt gustoase si au o aroma aparte. Eu de exemplu am facut si compot pentru casa, se preteaza la orice”, povesteste Teodor Toader.

Cei care isi doresc sa infiinteze o cultura de mur este important sa se asigure ca detin un teren propice dezvoltarii acestei plante. Desi murul are o versatilitate destul de mare, cele mai bune soluri pentru aceasta cultura sunt cele neutre, care au o umiditate constanta, cu un pH de circa 6,2-6,5. Terenurile care ar trebui evitate sunt cele acide sau mlastinoase.

mure, mur, idei de afaceri

Foto: Teodor Toader (dreapta), arhiva personala.

Perioada optima pentru plantarea murului este la sfarsit de toamna, in lunile octombrie si noiembrie, mai exact atunci cand plantele au iesit din vegetatie. De asemenea, plantarea se poate realiza si la inceput de primavara, in lunile martie si aprilie, de preferat inainte de intrarea in vegetatie.

Pentru plantare este necesar sa realizam gropi adanci de circa 40 de cm si largi de circa 30 cm, in cadrul carora se va depune un amestec de pamant cu gunoi de grajd bine fermentat si faramitat. Schema de plantare recomandata de Teodor Toader este de 3,5 m intre randuri si 1 metru intre plante.

Un alt lucru important pentru o cultura de mur este si sistemul de irigatii, cel mai bun fiind cel prin picurare. Din punct de vedere al cantitatii de apa, in perioadele de vara se pot furniza circa 3-5 l/zi/planta.

Infiintarea unei culturi de mur nu este din pacate chiar la indemana tuturor, in contextul in care investitia initiala pentru un hectar este de cel putin 10.000 de euro. La un calcul simplu, pentru 4.000 de butasi am avea nevoie de 5.300 euro. La acest pret s-ar adauga si costurile unui sistem de irigatii, precum si saparea unui put, care ne-ar mai putea scoate din buzunar alti 5.000 de euro.

Teodor Toader isi vinde recolta in principal la intermediari, en-gros, marfa lui ajungand ulterior in cateva supermarketuri importante din Bucuresti. Pretul pe care il obtine pe fructele de mur este in general cuprins intre 17-12 lei.

„La productia pe care o realizez imi convine si sa scad oarecum pretul la livrare. Eu, cu 1,5 tone pe zi, nu pot sa vand la taraba. Vand doar la intermediar, murele ajungand apoi in supermarketuri. Pretul pleaca de la 18 lei, insa scade la 15-14 lei/kg, si chiar la 10 lei. Eu mai jos de 10 lei/kg nu dau. M-ar interesa sa dezvolt si exportul, problema e ca strainii nu prea stiu ca si noi romanii avem mure. De exemplu italienii mananca mai multe mure decat nemtii. Am putea sa intram si noi pe piata”, explica Teodor Toader.

„Incurajez infiintarea de culturi de mur, deoarece sunt profitabile. Cei care au strans un banut in strainatate, pot investi in asa ceva. Insa, este foarte important sa te ocupi in mod activ de plantatie. Daca vrei sa faci agricultura cu adevarat trebuie sa stii permanent nevoile culturii. Agricultura nu inseamna sa semeni toamna grau si sa te mai duci la vara sa-l recoltezi. Rezultatul e pe masura efortului”, ne-a mai spus Teodor Toader.

Pentru a avea o productie buna de mure, fermierul trebuie de asemenea sa previna si sa combata atunci cand este cazul daunatorii sau bolile care pot aparea la acesta plantatie. Printre cele mai frecvente boli la mur sunt rugina, patarea alba si putregaiul cenusiu. Utile sunt de asemenea si taierile care au ca scop nu doar eliminarea ramurilor uscate, ci si indepartarea portiunilor „bolnave”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE