Fonduri europene nerambursabile prin PNDR: cum transformi o ferma de subzistenta cu utilaje moderne

Facebook
Twitter

Printr-un proiect implementat cu fonduri europene nerambursabile, finantat prin Masura 121 din PNDR, Rares Gradinaru din comuna Dumbrava Rosie, sat Izvoare, judetul Neamt, a reusit sa isi cumpere utilaje agricole moderne.

Proiect finantat prin fonduri europene nerambursabile prin Masura 121 din PNDR a fost implementat in regiunea de dezvoltare Nord-Est, in perioada 2009 – 2010. Bugetul total a fost de 460.000 de euro, finantarea nerambursabila reprezentand 55% din valoarea proiectului.

Comuna Dumbrava Rosie se afla in partea centrala a judetului Neamt, pe malul stang al Bistritei, imediat la sud-est de municipiul Piatra Neamt. Este traversata de soseaua nationala DN15, care leaga Piatra Neamt de Bacau.

Localitatea prezinta toate trasaturile specifice zonei de nord-est a Romaniei: majoritatea populatiei traieste in mediul rural, este imbatranita si are ca principala sursa de venit agricultura. O agricultura de subzistenta, din cauza faramitarii proprietatilor si a lipsei mijloacelor moderne de exploatare. Necesitatea investitiei lui Rares Gradinaru era evidenta, potrivit publicatiei Bune Practici. Era absolut necesara dezvoltarea si valorificarea superioara a potentialului agricol din regiune. Activitatea avuta in vedere a fost cresterea pasarilor.

Obiectivul general, de modernizare a exploatatiilor agricole, a vizat cresterea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai buna a resurselor umane si a factorilor de productie, cu respectarea standardelor nationale si comunitare.

Obiectivele specifice au constat in achizitionarea unor utilaje moderne de prelucrare a solului care au atras modernizarea bazei tehnice materiale a intreprinderii, cresterea productivitatii muncii si efectuarea intr-un timp mai scurt a lucrarilor agricole. De asemenea, prin achizitia acestor echipamente si utilaje, s-a urmarit diversificarea productiei in functie de cerintele pietei, obtinerea de noi produse si introducerea de noi tehnologii. Mecanizarea muncii a insemnat diminuarea timpului de lucru si cresterea numarului de hectare lucrate pe zi. S-a ajuns astfel la o ajustare a profitului, dar si la o imbunatatire a conditiilor de lucru oferite angajatilor.

Implementarea acestui proiect impune cresterea productivitatii in cadrul fermei, reducerea cheltuielilor de productie, cresterea rentabilitatii economice a exploatatiei, cresterea va lor ii adaugate a produselor obtinute, achizitia de utilaje moderne fiind principalul impuls al acestor schimbari.

Au fost cumparate urmatoarele: utilaje pentru dotarea unei hale unde sunt crescute 18.000 gaini, baterii ouatoare, doua silozuri pentru cereale cu capacitate de o tona, un uscator, un tractor de 150 CP, dotat cu plug, disc si semanatoare, o moara de cereale şi un cantar auto.

In privinta rezultatelor si impactului proiectului, achizitia de utilaje agricole performante a permis optimizarea procesului de producţie, reducerea costurilor şi creşterea eficientei economice. Proiectul implementat de Rares Gradinaru este un exemplu de bune practici, deoarece permite invatarea pornind de la experientele altora.

Rezultatele pozitive obtinute se pot multiplica, iar fermierii din regiune au un model de dezvoltare, care sa le permita depasirea conditiei de agricultor de subzistenta lipsit de viitor. Astfel, proiectul implementat cu fonduri europene nerambursabile este un mod de a atrage tinerii, care pot sa dezvolte o cariera la ei acasa, aducand valoare zonei in care traiesc si contribuind la cresterea bunastarii generale a locuitorilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE