Fonduri europene nerambursabile prin PNDR: 40.000 de euro pentru instalarea unui tanar fermier

Facebook
Twitter

Cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile disponibile prin PNDR, o tanara din satul Nitchidorf, judetul Timis, a reusit sa isi infiinteze propria ferma de crestere a vacilor, implementand astfel un proiect in valoare totala de peste 40.000 de euro, potrivit datelor AFIR.

Proiectul a fost finantat prin intermediul Masurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, in cadrul PNDR 2007-2013. Beneficiarul, Loredana Dariciuc, a implementat acest proiect in valoare totala de 40.000 de euro in perioada 2012-2013, valoarea finantarii nerambursabile fiind aceeasi.

Prin implementarea acestui proiect, s-a urmarit dezvoltarea exploatatiei prin cresterea numarului de animale detinute. Loredana Dariciuc si-a propus ca 30% din valoarea sprijinului acordat sa fie folosit pentru extinderea exploatatiei prin achizitia de juninci gestante, iar 70% din sprijinul acordat a fost folosit pentru acoperirea partiala a cheltuielilor exploatatiei.

Pentru a putea accesa fonduri europene nerambursabile prin PNDR, Loredana Dariciuc si-a infiintat un PFA, avand in prezent un singur angajat.

In prezent, ferma detinuta de Loredana Dariciuc produce produse lactate (unt, branza, iaurturi) si le comercializeaza prin intermediul comenzilor primite pe e-mail.

Satul timisorean Nitchidorf este recunoscut ca fiind si locul de nastere a scriitoarei Herta Muller, distinta in 2009 cu Premiul Nobel pentru Literatura. In 1784, satul Nitchidorf a fost infiintat de contele maghiar Kristof Niczky.

Contributia publica totala aferenta sesiunii pentru anul 2015 pentru Submasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din cadrul PNDR 2014-2020, este de peste 111,2 milioane de euro.

Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.

Pentru mai multe informatii puteti consulta Ghidul Solicitantului pentru Submasura 6.1 Instalarea tinerilor fermieri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE