Exemplu de utilizare a fondurilor europene: o padure numai pentru activitati recreativ-educative

Facebook
Twitter

Daca, la noi, zona montana a ramas mult in urma, din punct de vedere economic, in alte state europene, localnicii au gasit solutii inovatoare pentru a-si transforma modul de viata in sursa de profit.

Spre exemplu, prin proiectul „Consolidarea functiilor de recreere a padurilor: Cazul Proprietatii Colective Decorata”, proiect finantat prin Axa 2 – „Imbunatatirea mediului si a spatiului rural”, Masura 227 – „Investitii neproductive” , municipalitatea Colle Sannita, din provincia Benevento, Italia, a reusit sa acceseze 625.500 de euro pentru protejarea mediului si gestionarea durabila a resurselor, utilizarea durabila a terenurilor forestiere.

Decorata este un catun situat in Colle Sannita, un sat de munte din provincia italiana Benevento. Din 1833, padurea din zona este detinuta si administrata de comunitatea locala ca proprietate colectiva. Ea si-a pierdut treptat functia productiva pe care o avea initial pentru locuitorii de aici, transformându-se intr-o padure care ofera servicii recreative si educationale.

Cu sprijinul Masurii 227, administratia locala a efectuat investitii pentru a imbunatati functiile recreative si educationale ale padurii si lacului din Decorata, care atrag sute de vizitatori in fiecare an, mai ales in sezonul primavara-vara. In acest sens, a fost incurajata furnizarea de noi bunuri  olective, impreuna cu produsele forestiere traditionale.

Activitatile proiectului au inclus:

  • refacerea drumurilor de acces existente si crearea de noi trasee tematice (educationale si sportive) in interiorul padurii;
  • construirea unui punct de informare si a unei sali pentru activitati educative;
  • crearea unor zone de camping;
  • amenajarea unui gradini botanice care gazduieste specii aromatice din zona mediteraneana, pentru a fi utilizata in scopuri educationale.

Dincolo de beneficiile ecologice si sociale generate de utilizarea multipla a padurii, proiectul a aratat calea de a reinvia si mentine vechile principii ale proprietatii colective, prin care padurea a fost gestionata de secole. Datorita infrastructurii nou infiintate, comunitatea locala poate utiliza padurea in scopuri economice, durabile, impartasite cu ceilalti locuitori ai catunului.

Chiar daca aceasta masura promoveaza investitiile neproductive, se poate stimula economia locala prin oferirea de servicii turistice de sprijin. Este de asteptat ca in viitorul apropiat, prin intermediul serviciilor de  pescuit, inchiriere de biciclete sau plimbari in natura, sa apara noi perspective de  lucru pentru tinerii care traiesc in localitatea montana Decorata, asa cum prelucrarea cherestelei oferea oportunitati de angajare pentru bunicii lor, cu mult timp in urma.

Sursa: RNDR

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE