După pepeni, Grecia ne va invada cu piersici?

Facebook
Twitter

La o săptămână după ce Rusia a interzis importurile de fructe și legume din Uniunea Europeană, producătorii greci susțin că măsura a determinat deja o criză în agricultura țării.

Zeci de tone de piersici s-au stricat deja în camioanele frigorifice întoarse de la granița rusească. Fermierii au atras atenția că se confruntă cu o adevărată calamitate, deoarece activitatea lor nu poate fi profitabilă cât timp nu au unde să își valorifice producția.

„Aproximativ 60% din producția de piersici și aproape 90% din cea de căpșuni era exportă în Rusia. Este foarte important ca Uniunea Europeană să ne ajute, altfel agricultura noastră va intra în colaps”, spune Christos Yannakakis, președintele celei mai mari asociații regionale a cultivatorilor greci, citat de The Guardian.

Christos Yannakakis va lua parte la discuțiile care vor avea loc astăzi la Bruxelles cu privire la modul în care Comisia Europeană va compensa pierderile suferite de producătorii de fructe și legume ca urmare a embargoului impus de Rusia. Executivul european dispune de un fond de aproximativ 400 de milioane de euro, pe care îl poate folosi în acest scop, în condițiile în care cultivatorii din Bulgaria, România, Grecia, Olanda sau Moldova și Ucraina vorbesc de șiruri întregi de camioane încărcate cu fructe și legume întoarse de la granița cu Rusia, pe care nu au cui să le vândă.

O variantă ar fi ca această marfă să fie comercializată în spațiul comunitar. Această soluție va determina pe termen scurt scăderea prețurilor, ceea ce reprezintă un avantaj pentru consumatori, însă mii de producători riscă să intre în faliment. Numai în nordul Greciei, 15.000 de familii supraviețuiesc doar de pe urma vânzării fructelor și a legumelor. În Macedonia, fermierii sunt disperați pentru că nu știu ce să facă cu marfa care putrezește în lădițe.

„Zeci de tone de piersici zac în camioane, alte zeci urmează să fie recoltate. Vorbim de pierderi enorme”, spune Apostolos Keranis, șeful federației grecești a transportatorilor.

Embargoul impus de Moscova produselor agroalimentare din Europa, Australia, Statele Unite și Canada va fi în vigoare timp de 12 luni. Potrivit datelor Comisiei Europene, circa 10% din exporturile de produsele agroalimentare produse în spațiul comunitar erau exportate în Rusia în fiecare an, valoarea lor fiind de aproximativ 11 miliarde de euro. România a exportat anul trecut fructe și legume către Federația Rusă în valoare de circa 41 de milioane de euro.

Ca răspuns la embargoul rusesc, Comisia Europeană a înființat o celulă de criză, care să se ocupe de această problemă. Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, a precizat că producătorii afectați trebuie să se reorienteze rapid către alte piețe. Însă, intrarea pe piețele vestice este extrem de dificilă. Grecii se chinuie de zece ani să își vândă marfa în Vest, pentru a diminua dependența de piața rusă. Nici pentru români nu este mai bine, mai ales că în ultimii ani s-au făcut investiții masive, iar, pentru a face față competiției vesticilor, care au încasat subvenții mult mai mari de-a lungul timpului, prețurile ar trebui coborâte la un nivel care nu le mai permite să facă profit și să continue astfel investițiile.

În plus, la debutul sezonului de recoltat la pepeni piața internă a fost invadată de marfă din Grecia.

„Nouă ni se spunea că nu este posibil să avem pepeni copți la începutul lui iunie, dar intrau în țară zeci de tiruri cu pepeni din Grecia”, spune Ion Bileru, producător din Dăbuleni. În acest bazin horticol, producția de pepeni este mai mică anul acesta cu circa 30-50% față de 2013, din cauza ploilor și a variațiilor mari de temperatură de la zi la noapte din lunile trecute.

Acum, nu doar fermierii din Dăbuleni, ci din întreaga țară se tem că fructele și legumele din alte state europene vor ajunge pe piața românească la prețuri foarte mici, iar ei vor rămâne cu marfa proprie pe stoc. Deja prețurile au scăzut cu aproape 70% față de luna iulie.

Astăzi, la Bruxelles, directorul general al AG AGRI, Jerzi Bogdan Plewa, va conduce o întâlnire de urgență a reprezentanților statelor membre ale Uniunii Europene, în cadrul căreia fiecare țară va prezenta situația la zi cu marfa aflată pe stocul producătorilor și o estimare a pierderilor cauzate de embargoul rusesc. Totodată, reprezentanții ministerelor Agriculturii din cele 28 de state europene vor prezenta ce măsuri consideră oportune, pentru compensarea acestor pierderi. Ministerul Agriculturii din România a cerut deja ca și micii producătorii să fie compensați pentru scăderea veniturilor, nu doar cei care fac parte din asociații profesionale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE