Cum se fac profituri uriase pe seama producatorilor de plante medicinale

Facebook
Twitter

Numerosi producatori de plante medicinale ne-au semnalat faptul ca preturile pe care le primesc de la firmele ambalatoare au scazut drastic de la an la an, in principal din cauza importurilor masive.

Astfel, un cultivator din Dolj ne-a declarat ca o firma importanta din Romania a dorit sa-i cumpere Echinacea cu pretul de 5 lei/kg, cantitatea minima fiind de 100 kg, in contextul in care aceasta planta este vanduta consumatorilor cu un pret de 80 lei kilogramul.

„Detin o suprafata de 700 mp de pe care obtin circa 250 de kg de plante uscate de Echinacea. Nefiind certificat ecologic, un mare ambalator si producator de plante aromatice din Romania, mi-a oferit 5 lei pe kilogram, cantitate minima 100 de kg, in conditiile in care acest producator vinde cu 80 lei kilogramul de Echinacea ambalat. Chiar daca punem TVA si alte costuri, va dati seama ce profituri se obtin. Eu, sincer va spun, m-am simtit ca un sclav pe plantatie. Nu le-am dat. Am donat cateva kilograme la un centru medico-social”, ne-a declarat Marian Bosneag, cultivator de plante medicinale din comuna Goiesti, judetul Dolj.

In opinia producatorului, Romania a devenit in prezent o tara care exporta materie prima, inclusiv plante medicinale, aceasta intorcandu-se apoi in tara la preturi de peste 20 ori mai mari.

„Omul simplu ia din supermarket cutii de ceai de 25 de grame cu cativa lei, o marfa care este rareori supusa analizelor, adusa din straintate. Consumatorul bea ceai facut din iarba mai degraba, nu din plante medicinale”, ne-a mai spus cultivatorul.

In aceste conditii, producatorul spune ca suprafetele cultivate cu plante medicinale vor scadea de la an la an. „Atat eu cat si multi prieteni de-ai mei, care avem cateva sute de metri patrati cu plante medicinale, vom fi nevoiti sa micsoram suprafetele, atat cat sa ne ajunga pentru samanta de la an la an”, spune Marian Bosneag.

Si statistica oficiala a Ministerului Agriculturii arata ca suprafetele cultivate de fermierii romani cu plante medicinale si aromatice a scazut de la an la an. De exemplu, daca in 2012 existau 5.800 de hectare cultivate la nivel national cu plante medicinale, suprafata a scazut la 4.700 de hectare in 2013, la 3.200 hectare in 2014. De asemenea, si in 2015 suprafetele cultivate cu plante medicinale au scazut la 3.100 de hectare, la nivel national.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE