Cum s-au cheltuit 1,4 milioane de euro fonduri europene pentru stoparea depopularii zonelor montane

Facebook
Twitter

Prin proiectul „PADIMA – Politici impotriva depopularii in zonele montane”, finantat prin Programul de cooperare inter-regionala INTERREG IV C, Prioritatea 1 – „Inovare si economia cunoasterii”, Domeniul de interventie – „Ocuparea fortei de munca, capital uman si educatie”, liderul de proiect, provincia Teruel, Spania, si partenerii, respectiv Asociatia Euromontana (Franta), provincia Torino (Italia), consiliile regionale Buskerud (Norvegia), Hedmark (Norvegia) si Dalarna (Suedia), Uniunea Camerelor de Comert si Industrie a Masivului Central – UCCIMAC (Clermont-Ferrand, Franta), Institutul de cercetare pentru ecologie si economie aplicate in regiunile alpine – IREALP (Chiuro, Italia), Agentia Regionala pentru Dezvoltarea Agriculturii si Padurilor (Milano, Italia) au reusit sa implementeze initiative menite sa maximizeze potential socio-economic din zona montana.

Implementat in perioada 1 ianuarie 2010 – 31 decembrie 2012, proiectul a beneficiat de un buget total de 1.445.304 euro, din care finantarea nerambursabila s-a ridicat la 985.276 de euro.

Muntii europeni sunt spatii cu un potential de dezvoltare extrem de mare. Traiul intr-o  zona de munte poate fi un vis implinit, datorita peisajelor  frumoase, apropierii de natura si aerului curat. Cu toate acestea, s-a semnalat ca populatia de aici migreaza spre centrele urbane.

Desi nu este un  fenomen recent, depopularea in zonele montane este in crestere. Potrivit estimarilor, in 2025, circa 90% din regiunile europene vor fi afectate din  cauza declinului demografic. Acest fenomen este mult mai vizibil in zonele montane, datorita izolarii si conditiilor geografice si de viata specifice. In acelasi timp, problemele demografice de aici sunt foarte complexe si trebuie analizate la o scara adecvata.

Inversarea tendintelor demografice negative prin cresterea atractivitatii si calitatii vietii in zonele montane necesita abordarea mai multor aspecte  care sunt in stransa legatura, cum ar fi posibilitatile de educatie si formare, diversificarea economica si capacitatea de a comunica.

In acest context, prin intermediul proiectului PADIMA, opt parteneri din cinci state europene, aflati intr-un proces de colaborare de trei ani, si-au propus sa dezvolte cateva directii pentru  implementarea politicilor regionale care vizeaza stoparea depopularii din zonele montane, respectiv sa  identifice masuri viabile pentru asigurarea cresterii atractivitatii si dezvoltarii durabile a zonelor montane europene. Acest fapt a fost posibil prin  machete de lucru bine stabilite, prin implementarea unor activitati inovatoare si prin schimburi de bune practici care vizeaza mentinerea si cresterea  populatiei din zonele montane.

PADIMA a avut in vedere punerea in valoare a resurselor naturale, stabilizarea populatiei, mentinerea identitatii culturale si cresterea puterii economice la nivel local, in conditiile pastrarii echilibrului ecologic si protectiei mediului natural. Partenerii din proiect acopera o arie larga de domenii si provin din zone care se confrunta in mod diferit cu fenomenul depopularii. Aceste aspecte au facilitat schimburi inovatoare de experinta.  spre exemplu, in regiunile norvegiene (nordice) au fost implementate politici total inovatoare specifice regiunilor (sudice) spaniole, si invers. Depopularea din zonele montane este diferita in spatiile incluse in proiect. Unele regiuni participante sunt in plin declin demografic si au  implementat cu succes practici si programe de preventie si reactie pentru combaterea acestuia, pe cand altele se gasesc in primele faze ale  depopularii si beneficiaza de experienta si politicile puse deja in aplicare in regiuni europene similare.

Pentru evaluarea clara a tuturor zonelor incluse in proiect, in decembrie 2008, partenerii au organizat un seminar de cunoastere si identificare a  situatiei din fiecare regiune, precum si pentru evaluarea politicilor implementate si a initiativelor posibile. In cadrul seminarului a fost realizata o  prima analiza a bunelor practici transferabile, acestea fiind clasificate in trei linii principale de actiune, in conformitate cu obiectivele proiectului: ocuparea fortei de munca, evaluarea capitalului uman si educatia.

Astfel, in perioada de implementare au fost stabilite trei teme principale: educatie si formare profesionala, diversificare economica si marketing teritorial, structurate in mai multe planuri de lucru. In urma implementarii acestui proiect au fost obtinute urmatoarele rezultate:

  • o baza de date si studii de caz privind bunele practici pentru fiecare tema din proiect;
  • un seminar tematic inter-regional pentru evaluarea informatiilor colectate si stabilirea relevantei si transferabilitatii lor pentru fiecare partener;
  • o vizita de studiu in una dintre regiunile vizate;
  • un ghid de bune practici pe tema abordata.

In cadrul proiectului, prin activitatile implementate s-a demonstrat ca educatia este un element esential pentru dezvoltarea durabila a zonelor  montane.  e de o parte, o pregatire cu baze solide sporeste oportunitatile de munca si conduce astfel la dezvoltarea economiei regionale. Pe de alta parte, procesul de dezvoltare poate fi sustinut printr-o oferta educationala adaptata la nevoile locale.

De asemenea, s-a demonstrat ca, prin intermediul tehnologiilor moderne si al ofertelor educationale, pot fi oferite servicii de calitate si in zonele montane.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE