Culiță Tărâță, proprietarul unui imperiu agricol, a murit

Facebook
Twitter

Culiță Tărâță, fondatorul TCE 3 Brazi și președinte al Consiliului Județean Neamț, a murit astăzi.

Culiță Tărâță a încetat din viață la vârsta de 62 de ani, după ce a pierdut lupta cu o boală incurabilă.

„L-am cunoscut pe Culiţă Tărâţă, am avut ocazia să ne întâlnim la diverse evenimente şi îmi amintesc acum că a fost unul dintre cei care spunea cu câţiva ani în urmă că „agricultura va scoate România din criză”. Şi i-am dat dreptate. Am apreciat interesul său pentru agricultură, fiind el însuşi inginer agronom, absolvent al Facultăţii de la Iaşi. În lumea agricolă era cunoscut ca un om care a dat câteva semnale pozitive şi chiar trenduri pe piaţa agricolă. Dumnezeu să-l odihnească!”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Ca urmare a decesului domnului Culiță Tărâță, Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a transmis un mesaj familiei îndoliate.

„Am aflat cu regret de decesul unuia dintre marii oameni ai agriculturii românești. Culiță Tărâță a fost un român adevărat, care a venerat pământul bogat al acestei țări. Pământul i-a ascultat ruga, i-a simțit priceperea și l-a binecuvântat cu recolte bogate și animale sănătoase. Toți fermierii din România, mici sau mari, au avut și au în continuare de învățat din vorbele, faptele și povestea de viață a lui Culiță Tărâță. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească”, a declarat domnul Daniel Dumitru Botănoiu.

Sicriul cu trupul neînsufleţit se află depus la domiciliul lui Culiţă Tărâţă, iar marţi va avea loc înmormântarea acestuia, la cimitirul Eternitatea din municipiul Piatra Neamţ.

În cadrul primei ediții a „Balului Fermierilor”, organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în luna septembrie, președintele Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță, a primit titlul de „Fermierul anului 2014” la nivelul județului Brăila, pentru producția de grâu de pe cele 55.000 de hectare de teren agricol administrate de firma Agricost, deși, oficial, nu se află la conducerea acestei societăți.

Potrivit datelor anunțate în timpul evenimentului, ca urmare a producțiilor declarate la Direcția Agricolă Județeană, firma Agricost, cu latifundiarul nemțean ca director general, a obținut anul acesta o producție de 7.200 kg de grâu la ha, 3.500 kg/ha la rapiță și 6.000 kg/hala orz. Însă, conform ultimei declarații de avere, din vara lui 2013, disponibilă pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI), acesta nu a înregistrat venituri din salarii decât în calitate de președinte al Consiliului Județean Neamț.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE