Controale preliminare pentru plata subventiilor. CE vrea sa evite cazurile in care fermierii sunt sanctionati

Facebook
Twitter

Statele membre ale UE vor avea posibilitatea sa introduca o serie de controale preliminare agricultorilor care primesc subventii, pentru a le oferi acestora posibilitatea, in cazul unor neconcordante, sa isi corecteze cererile de plata in timp util. Comisia Europeana doreste prin aceasta schimbare de regulament o diminuare a numarului de cazuri in care fermierii sunt sanctiuni.

„Daca sistemul integrat prevede formularul prestabilit si documentele grafice corespunzatoare prin intermediul unei interfete bazate pe GIS ( un instrument pus la dispozitia fermierilor si de catre APIA, prin care solicitantii platilor directe pe suprafata isi pot identifica si digitiza parcelele pe care le utilizeaza, prin intermediul aplicatiei GIS n. red.), care permite prelucrarea datelor spatiale si alfanumerice privind suprafetele declarate (denumit in continuare «formular de cerere de ajutor cu informatii geospatiale»), statele membre pot decide sa introduca un sistem de controale incrucisate preliminare. Rezultatele trebuie notificate beneficiarului in termen de 26 de zile calendaristice de la data finala de depunere a cererii unice, a cererilor de ajutor sau a cererilor de plata”, se arata in noul regulament (nr. 2015/2333)”, potrivit publicatiei Economica.net.

Cu toate acestea, Comisia Europeana a precizat ca trebuie realizate toate controalele administrative complete inainte ca plata sa fie efectuata.

Potrivit noul regulament adoptat de CE, statele membre pot autoriza beneficiarul sa modifice, in cazuri justificate, continutul cererii unice in ceea ce priveste utilizarea parcelelor, in scopul efectuarii platii aferente masurilor de sprijin pentru clima si mediu, cu conditia ca beneficiarul sa nu aiba parte de un stat favorabil.

Sursa citata mai precizeaza ca modificarile efectuatetrebuie notificate autoritatilor competente pana la data de 31 mai a anului respectiv.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE