Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de vant, ploi si ninsori in zona montana pentru 29 de judete si Capitala, aceasta fiind valabila de marti, ora 09.00, pana miercuri la ora 21.00.
In intervalul mentionat, in Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumatatea de sud a Moldovei si zona Carpatilor Meridionali si Orientali pe arii extinse vor fi ploi, temporar mai intense, astfel ca se vor cumula local cantitati de apa de peste 20…30 l/mp si izolat peste 50 l/mp. Meteorologii mai anunta ca in sudul, sud-estul si centrul tarii temperaturile vor fi mai scazute decat normalul pentru aceasta perioada.
In perioada 30 aprilie – 6 mai, conform prognozei agrometeorologice, aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in cea mai mare parte a Moldovei, Crisanei, centrul si sud-estul Dobrogei, izolat in centrul si sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Banatului.
In cultura de porumb, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe majoritatea suprafetelor agricole. Local in nord-estul, sud-estul si vestul tarii se va semnala seceta pedologica moderata si izolat puternica.
Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 30 aprilie – 6 mai
Ca urmare, procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp se vor desfasura in general normal in aproape toata tara si mai intens in zonele de campie, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Pe ansamblu, starea de vegetatie a culturilor de toamna infiintate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, iar in semanaturile tardive si pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba.
Orzul si graul de toamna insamantate in epoca optima se vor afla predominant la alungirea paiului (30-100%), precum si „burduf” si inspicare (10-60%), local in jumatatea de sud a tarii, indeosebi la orzul de toamna. In culturile intarziate fenologic se va definitiva infratirea (100%), continuadu-se faza de alungire a paiului (10-100%).
La cultura de rapita se va inregistra inflorirea (20-100%) si formarea silicvelor (10-40%).
Floarea-soarelui isi va continua germinarea (80-100%) si rasarirea (10-100%), precum si aparitia primei perechi de frunze (10-100%) in sudul si vestul tarii.
Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge fazele de germinare (50-100%), rasarire (10-100%) si izolat aparitia primelor frunze (10-35%).
Sfecla de zahar se va afla la rasarire (10-100%) si dezvoltarea aparatului foliar, in cea mai mare parte a zonelor agricole.
In principalele bazine de cultura, la cartof se vor semnala fazele de incoltire si rasarire (10-100%).
In plantatiile pomicole, la samburoase se vor continua cresterea fructelor/frunzelor/lastarilor, iar la semintoase va fi posibila definitivarea infloririi,
totodata semnalandu-se legarea si formarea rodului.
Vita de vie din majoritatea podgoriilor va parcurge cresterea frunzelor si a lastarilor, precum si formarea inflorescentelor, izolat la soiurile timpurii de masa din sudul tarii.
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp se vor desfasura in conditii relativ bune.