Cererile de despagubiri pentru pagubele cauzate de seceta trebuie depuse pana pe 30 noiembrie

Facebook
Twitter

Producatorii agricoli care vor sa beneficieze de scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de seceta severa in perioada aprilie-septembrie 2015 trebuie sa depuna o cerere la APIA pana pe data de 30 noiembrie 2015.

Platile compensatorii se acorda pentru pierderile de venit survenite la urmatoarele culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfecla de zahar, legume in camp, plante de nutret, pasuni si fanete.

Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat pentru producatorii persoane fizice sunt de 280 de lei/hectar la porumb boabe, 285 de lei/hectar la floarea-soarelui, 335 de lei/hectar la soia, 1.130 de lei/hectar la cartof, 600 de lei la sfecla de zahar, 1.490 de lei/hectar la legume de camp, 225,5 de lei/hectar la plante de nutret, 50 de lei/hectar la pasune si 75 de lei/hectar la faneata.

Pentru persoane juridice, precum si orice forme asociative cu sau fara personalitate juridica, cuantumurile maxime sunt duble fata de cele pentru persoane fizice, la toate culturile.

Schema a fost aprobata recent de Guvern prin Ordonanta de Urgenta si este destinata producatorii agricoli care isi desfasoara activitatea in productie agricola primara, respectiv: producatorii agricoli persoane fizice care detin atestat de producator emis in baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol; producatorii agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare; producatori agricoli persoane juridice, precum si orice forme asociative cu sau fara personalitate juridica, constituite conform legii.

Pentru a beneficia de aceste ajutoare, producatorii trebuie sa detina proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, incheiat in perioada 1 aprilie 2015 — 20 octombrie 2015, conform legislatiei pentru situatiile de urgenta, semnat de membrii comisiei si in care sa fie inscrise cel putin informatii privind cultura, suprafata calamitata, precum si procentul de calamitare de peste 30% si sa fie inregistrati in evidentele APIA cu cerere unica de plata aferenta anului 2015.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE