CEC Bank ar putea rămâne singurul cofinanțator al proiectelor cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura

Facebook
Twitter

După ce mai mulți beneficiari au pierdut contracte de peste 400 milioane euro din fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, pentru că băncile au refuzat să le acorde credite pentru cofinanţare, CEC Bank ar putea rămâne singurul cofinanțator al proiectelor realizate prin PNDR.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a explicat, la emisiunea „Viața Satului”, că MADR nu poate interveni în politica băncilor comerciale, astfel că nu poate impune un nivel al dobânzilor sau al comisioanelor, însă poate îngrădi accesul băncilor pe lista celor avizate să deruleze activități cu fonduri europene, prin impunerea anumitor criterii.

„Intenţia noastră este de gestionare a fondurilor europene printr-o singură bancă. Vom discuta şi cu Banca Naţională a României ca una dintre băncile de stat să fie aproape de fermieri. Să acorde credite pentru cofinanţarea proiectelor din bani europeni”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Șeful de la Agricultură a mai precizat că această măsură este avută în vedere după ce 22 de bănci au reziliat, anul trecut, contractele de cofinanţare a proiectelor încheiate cu 149 de firme, beneficiare de fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, disponibile prin PNDR 2014-2020. Beneficiarii au pierdut contracte de peste 400 milioane euro pentru că nu au avut bani, iar băncile au refuzat să le acorde credite pentru cofinanţare a proiectelor din fonduri europene.

Fondurile europene nerambursabile pentru agricultura nu au fost pierdute, deoarece au fost direcționate către alte proiecte, viabile din punct de vedere economic, dar care se vor plăti în 2015.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE