Ce fructe cultivate in regim ecologic pot aduce profit fermierilor

Facebook
Twitter

Aronia, murele, zmeura si gutuia sunt doar cateva dintre fructele care le-ar putea aduce profit garantat fermierilor care aleg sa le cultive in regim ecologic, este de parere Dorin Dogar, directorul Ecofruct, companie care exporta anual peste 1.500 de tone de fructe si legume bio.

„Anul trecut s-a identificat un nou trend spre aronia, care este unul dintre cele mai cautate fructe acum, mai ales pentru terapiile moderne. La fel, de viitor consider ca este murul, zmeura, cultivate in regim ecologic. Pentru terenurile deteriorate ar merge foarte bine de exemplu catina. De asemenea, as recomanda in sistem ecologic, dar este greu de intretinut, gutuia. Se poate valorifica atat fructul, din care se pot face de exemplu gemuri, foarte apreciate de francezi, cat si frunza de gutuie”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dorin Dogar, directorul Ecofruct.

In ceea ce priveste zonele submontate, agricultorii ar putea miza pentru urmatoarea perioada pe culturile ecologice de visine si capsuni.

„Pentru zonele submontate as putea recomanda visinele si capsunile ecologice. Noi, in Romania, nu avem suprafete insemnate cultivate cu capsuni care sa fie valorificate pe piata proaspete. In Germania, de exemplu, se solicitata foarte mult capsuna ecologica”, spune Dorin Dogar.

O cultura care ar trebui evitata, din punctul de vedere al lui Dorin Dogar, este cea de afin, deoarece, in momentul de fata, producatorii concureaza cu cei care o comercializeaza din flora spontana.

„Nu la fel pot sa spun despre afin, care a intrat in competitie cu cea din flora spontana, aceasta din urma fiind mai aromata. Cei care comercializeaza din flora spontana fac mult mai usor profit, deoarece doar o recolteze, neavand o cultura pe care sa o intretina in permanenta”, a mai precizat seful Ecofruct.

Totodata, Dorin Dogar atrage atentia ca o piata importanta in acest moment in tara noastra, care din pacate nu dispune de o oferta suficienta, este cea de legume si fructe conservate.

Fermierii inregistrati in sistemul de agricultura ecologica primesc de la APIA subventii de 500 euro/ha/an pentru legume, pentru livezi – 620 euro/ha/an, vii – 530 euro/ha/an, culturi agricole pe terenuri arabile – 293 euro/ha/an, plante medicinale si aromatice – 365 euro/ha/an, iar pentru pajisti permanente – 124 euro/ha/an.

In 2014, compania Ecofruct a exportat circa 300 de tone de afine bio, in special in Germania. La nivel national, Romania a exportat anul trecut aproximativ 1.500-1.800 de tone de afine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE