Cate milioane de euro au fost atrase in Romania de sectorul vitivinicol

Facebook
Twitter

Sectorul vitivinicol din Romania a reusit sa atraga in ultimii 10 ani peste 500 de milioane de euro, acesta fiind unul dintre cele mai performante sectoare din domeniul agricol, a anuntat Cornel Dicu, director in Ministerul Agriculturii, potrivit Agerpres.

„Viticultura romaneasca a atras peste 500 de milioane de euro din 2000 si pana in prezent bani care au mers in reconversie si restructurarea plantatiilor viticole si in retehnologizare. Ceea ce s-a intamplat in ultimii 10-12 ani in sectorul vitivinicol reprezinta un reper pentru celelalte domenii din agricultura. Am beneficiat de fonduri de preaderare – Sapard si Sapardul romanesc – am pregatit industria cu tehnologii moderne, am armonizat institutional, am adaptat legislatia, iar in 2007 am intrat pregatiti in Uniunea Europeana cu sectorul vitivinicol. Au urmat fondurile prin PNDR cu programele de reconversie si restructurare a plantatiilor viticole care au fost primite de sector cu acelasi interes”, a declarat Cornel Dicu, pentru sursa citata.

Potrivit directorului MADR, Romania a reusit sa planteze circa 35.000 de hectare cu vita de vie prin programul de reconversie, cel mai mare ritm de reconversie din UE.

Mai mult decat atat, Cornel Dicu a mentionat ca, in prezent, Romania se afla in top 5 la nivel european din punct de vedere al suprafetei cultivate cu vita de vie, cu cele peste 200.000 de hectare, si pe locul 6 in UE din punct de vedere al productiei.

Anul trecut, din cauza precipitatiilor abundente, productia de vin a Romaniei a fost de 4,093 de milioane de hectolitri, cu circa 20% mai mica fata de cantitatea inregistrata in 2013, de 5,113 milioane de hectolitri, conform datelor Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV).

In pofida unei recolte mai slabe, Romania s-a clasat si anul trecut pe locul 12 in topul producatorilor mondiali de vin. Franta a redevenit cel mai mare producator de vin la nivel mondial, cu o crestere de 10% a productiei in acest an, la 46,2 milioane de hectolitri, dupa ce a fost devansata de Italia in urma cu doi ani.

Principale soiuri cultivate in anul 2014 au fost Feteasca Regala (13.690 de hectare), Merlot (11.902 h), Feteasca Alba (10.218 h), Riesling Italian (5820 h), Aligote (5259 h), Amestec soiuri nobile (5.216 h), Cabernet Sauvignon (4.822 h) si Sauvignon (4.759 h), conform datelor Ministerului Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE