Buletin agrometeorologic pentru perioada 20-24 octombrie 2014

Facebook
Twitter

Intervalul se va caracteriza printr-o alternanţă de zile normale sub aspect termic, cu perioade în  care regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 20-24 octombrie 2014, realizat de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 6…19°C în zilele cele mai calde, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C şi 4…15°C în restul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, în toate zonele de cultură, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 20-24 octombrie 2014, realizat de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Temperatura maximă a aerului se va situa între 11…24°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului va oscila între 0…13°C în cea mai mare parte a ţării, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, -4…-1°C unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 8…22°C, optimă parcurgerii proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă semănate în epoca optimă.

Sub aspect pluviometric, precipitaţiile prognozate vor fi sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toate regiunile agricole.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în Oltenia, Banat, Maramureş, pe suprafeţe extinse din Crişana, nord-vestul şi local în sudul Munteniei, local în nordul Transilvaniei, izolat în sud-estul Dobrogei, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 20-24 octombrie 2014, realizat de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregista în Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei şi Transilvaniei, local în nord-vestul Crişanei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În aceste condiţii, procesele vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor avea în general o evoluţie normală în aproape toată ţara, exceptând zonele depresionare central şi nordice, precum şi terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică, unde ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura mai lent, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 20-24 octombrie 2014, realizat de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor înregistra fazele de germinare (50-100%), răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (1-4 frunze).

Sub aspect fenologic, la rapiţă se vor continua germinarea-răsărirea (30-100%) şi creşterea aparatului foliar (4-6 frunze), în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Porumbul îşi va definitiva maturitatea deplină (100%), local fiind posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, în aproape toate zonele de cultură, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 20-24 octombrie 2014, realizat de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În majoritatea plantaţiilor, speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului, îngălbenirea/căderea frunzelor şi recoltarea la soiurile tardive.

În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregătire a patului germinativ, semănat etc. se vor efectua în general normal.

Recomandări de specialitate:

  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea arăturilor de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm;
  • Continuarea pregătirii patului germinativ şi a semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă;
  • Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor de sezon.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE