ACEBOP: Pretul carnii de porc, cel mai mic nivel din ultimii 11 ani

Facebook
Twitter

Guvernul rus a decis pe 29 iunie sa prelungeasca interdictia asupra importurilor de produse alimentare din UE din luna august 2016 pana la sfarsitul anului 2017.

UE a impus sanctiuni economice asupra sectoarelor bancare, de petrol si de aparare ale Rusiei. Ca raspuns, Rusia a interzis intrarea pe piata sa a unui numar semnificativ de produse alimentare. Astfel, schimburile comerciale dintre Rusia si UE au scazut cu peste 180 de miliarde $ intre 2013 si 2015, informeaza Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine Ovine si Porcine (ACEBOP).

Odata cu scaderea cererii chineze, embargoul impus de Rusia a pus o presiune enorma pe o piata agricola europeana antrenata deja intr-o acuta lupta comerciala. Razboiul comercial UE-Rusia a afectat grav economia rusa, cu preturi la alimente in crestere si o scadere semnificativa a calitatii produselor. Pe de alta parte, membrii Copa-Cocega sustin ca, dupa instalarea embargoului rus pana in prezent, fermierii din UE au pierdut peste noapte principala lor piata de export in valoare de 5,5 miliarde €.

Sectoarele cele mai afectate de embargoul impus de Rusia sunt produsele lactate, carnea de porc, carnea de vita si sectorul fructelor si legumelor. Preturile la carnea de porc sunt mai mici decat acum 11 ani iar pretul laptelui este cu peste 40% sub nivelul observat in urma cu doi ani.

Intre timp, ambasadorii UE au fost de acord saptamana trecuta sa extinda sanctiunile economice impotriva Rusiei pana in ianuarie 2017 ca urmare a lipsei progresului in procesul de pace care ar trebui sa puna capat luptelor din estul Ucrainei.

Copa-Cocega considera ca Comisia ar trebui sa faca mai multe eforturi pentru a gasi o solutie pe aceasta tema, fie prin introducerea de noi piete fie prin a pune capat blocajului UE-Rusia.

„Pentru a atenua impactul interdictiei, solicitam Comisiei UE sa-si intensifice eforturile pentru deschiderea de noi piete de export si pentru a stimula promovarea produselor agricole europene”, a declarat Secretarul General al Copa-Cogeca, domnul Pekka Pesonen pentru EurActiv.com.

„Facem, de asemenea, apel la Comisia Europeana sa isi intensifice eforturile pentru a redeschide piata rusa”, a adaugat el.

Intr-un efort de a reduce dificultatile survenite in fluxurile de numerar ale fermierilor, in septembrie anul trecut, Comisia Europeana a adoptat un pachet special de ajutor pentru agricultorii din UE in valoare de 500 milioane €.

„In plus, solicitam statelor membre sa se asigure ca ajutorul din pachetul convenit in septembrie anul trecut este platit . Un nou pachet va fi introdus cat mai curand posibil”, a subliniat Pesonen.

Sanctiunile UE impotriva Moscovei au declansat reactii puternice in interiorul blocului european.

Ministrii de externe germani si austrieci au declarat recent ca sanctiunile impuse de UE privind Rusia ar trebui eliminate treptat, pe masura ce procesul de pace progreseaza. Abandonarea pozitiilor anterioare si ridicarea sanctiunilor s-ar putea declansa numai in cazul in care planul de pace Minsk ar fi pe deplin pus in aplicare.

Ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Marc Ayrault, si-a exprimat de asemenea dezacordul cu prelungirea automata cu sase luni a sanctiunilor.

Ministrul grec al dezvoltarii agricole Evangelos Apostolou a remarcat faptul ca orice incercare de a rezolva problema ar fi „pe deplin legitima si necesara”. Impunerea embargoului rus asupra produselor agricole din UE a creat probleme uriase pentru exportul de produse agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE