Accizele pe anul viitor, calculate la un curs uriaș: 4,73 lei. Analiștii avertizează: Ne așteptăm să fie din ce în ce mai rău

Facebook
Twitter

Accizele pentru anul viitor vor fi calculate la același curs ca anul acesta, aproape 4,74 lei, în condițiile în care euro ar fi trebuit să fie cu 33 de bani mai mic, conform cursului publicat de către Banca Centrală Europeană la 1 octombrie.

Analiștii spun că formula de calcul este nejustificată şi anormală în condiţiile în care se va adaugă şi rata inflaţiei ajunsă la aproape 1,5%. Ei susțin că Guvernul a luat această măsură pentru că nu avea suficienţi bani la buget pentru a acoperi măsurile de majorare a pensiilor şi salariilor.

Accizele „îngheață”, în 2015, la actualul nivel, calculat la un curs inexistent de 4,73 lei/euro, iar din 2016, intenția este ca ele să fie indexate cu inflația, a confirmat pentru HotNews ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu. Astfel, prețurile la tot ce înseamnă produs accizabil (carburanți, energie electrică, alcool, tutun, cafea, produse de lux) sunt formate după un curs cu 6,4% mai mare decât cel real.

Augustin Hagiu, specialist în transporturi rutiere, a declarat că „schimbarea formulei de calcul crește fiscalitatea, mai ales în zona consumului de carburanți”.

„În momentul de față se calculează la o valoare euro foarte mare și din nou suntem defavorizați față de celelalte state din jurul nostru, în ceea ce privește preţul carburanţilor”, a subliniat Augustin Hagiu. El a mai spus că se aștepta ca, din contră, sa scadă fiscalitatea la nivelul tuturor al consumatorilor de carburanți. „Ne așteptăm să fie din ce în ce mai rău”, a mai adăugat Augustin Hagiu.

Analist economic: Au nevoie să mențină această valoare total artificială și nejustificată pentru că nu au suficienți bani la buget

Dragoş Cabat, analist economic, a declarat la Digi24 că Guvernul nu avea bani suficienți la buget și nu a știut ce să facă pentru a ține acciza la un nivel înalt și nu a anunțat-o înainte de alegeri, „dar acum a venit cu ideea că trebuie să rămână aceeași valoare de anul trecut”.

„Nu puteau să schimbe din nou formula. Dacă s-ar fi mers pe formula de anul trecut, acciza trebuia să fie mai mică și au înghețat-o la valoarea anului trecut”, a punctat analistul economic. „Și modificarea accizei cu inflația este una total anormală. Dacă te legi de curs, n-ai cum să te legi de inflaţie. Sunt doi indicatori macroeconomici diferiți”, a subliniat Dragoș Cabat.

Analist economic: acesta reprezintă semnalul că pentru anul viitor nu sunt suficienți bani la buget.

„Au nevoie să mențină această valoare total artificială și nejustificată. Impactul va fi mare pe inflație, pentru că aceste costuri suplimentare la carburanți nu se duc doar la presiunea pe profiturile transportatorilor și pe consumatorul obișnuit atunci când merge cu mașina personală. Se duc în toate produsele care se transportă”, a declarat analistul.

Ieri, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul nu va crește taxele și impozitele și a făcut referire și la taxe și accize, afirmând că acestea vor rămâne „exact cum au fost în 2014, niciun leu în plus”, în condițiile în care sistemul aplicat până acum la calculul accizelor ar trebui să conducă la o scădere.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE